Megvan a helyed

Munkaerőpiac fejvadász szemmel

Minden idők állásinterjú kérdései

mhhh.png

Nagyon készülsz a cég történetéből, elolvasol minden hírt és segítő szándékú blogposztot a témában, kipihenten és szépen felöltözve odaérsz, leülsz, majd az arcodba borítanak olyan kérdéseket, amelyekre álmodban sem számíthattál. Szeretjük az érdekes szituációkat és az okos beszélgetéseket, persze, de vajon milyen logika mentén segítenek a furcsábbnál furcsább kérdések az alkalmasságunkat bizonyítani? Lehet jobban jársz, ha itt csak hátradőlsz és élvezed a helyzetet. A következőkben kiválogattuk a Glassdoor toplistájából a szerintünk legérdekesebb, leginkább elgondolkodtató és legkevésbé sematikus interjúkérdéseket:

Tovább olvasom

Előítéletek foglya vagy, igen te is!

Az öntudatlan elfogultságokat mindenkinek érdemes tudatosítani

optimized-blurry_vision.jpg

Senki nem ússza meg – naponta átlagosan több tízezer döntést hozunk meg, amelyek között vannak fontosak és kevésbé fontosak is. Ami nehéz, megtanulnunk egyre jobban dönteni, választani. Ehhez ugyanis tapasztalat kell, élesben meghozott jó és rossz döntések sora, kezdésnek pedig az, hogy tudatosítsd, te honnan indulsz, és mik befolyásolják a gondolkodásodat. Íme tehát a kezdő lépés: a gondolkodásbeli öntudatlan torzítások vagy elfogultságok (angolul unconscious biases) tudatosítása. Melyek jelentkeznek leggyakrabban a munkánk során?

Tovább olvasom

Networking: nem barátkozás, profi információ csere

szovegkozbe_1.jpg

Sokan elítélik, sokan félreértik, de csak kevesen tudják igazán jól csinálni – a networkinggel szemben továbbra is erős idegenkedést lehet tapasztalni a hazai szakmai életben. Így látja ezt Gárdus Zsuzsa, ügyvezető-igazgatónk a Jobsgardennél. A tapasztalt HR-szakember Linkedin-jegyzetében a networking helyes használata mellett érvel, valamint megpróbálja felhívni a figyelmet a leggyakrabban elkövetett hibákra is:

Tovább olvasom

Hogyan legyél a munka hőse?

Mégpedig úgy, hogy közben ne utáljanak meg a kollégáid

shutterstock_121829164.jpg

Sokaknak nehezére esik az önmenedzsment. Az sem kizárt, hogy szerénységed (túlzott?) mértéke elnyomja benned annak az érzését, hogy érdemes lenne a munkád eredményeit büszkén tálalnod. Valamint az „ami jó, annak nem kell reklám” alapelv is visszatartó erő lehet sokaknál. Elismerjük, hogy vékony a határvonal aközött, hogy arcátlanul felnagyítod eredményeid és túlzottan fényezed magad, és aközött, hogy időről-időre tényszerűen, de büszkén tudatod a főnökeiddel, hogyan jól tolod a közös szekeret. Adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy szerintünk hogyan tudsz hiteles módon érvényesülni ezen a téren!

Tovább olvasom

6 dolog, amivel garantáltan javíthatsz Linkedin-profilodon

shutterstock_347701145.jpg

A fejvadász szakértői segítségének egyik sarkalatos pontja a Linkedin-profil profi használata. Ebben a posztban összeszedtük, mi mindent érdemes megtenned, ha te is csúcsra szeretnéd a fejvadászok első számú online információs forrását. A Jobsgardentől ügyvezető-igazgatónkat, Gárdus Zsuzsát kérdezte 2017. októberi számában a magyar Cosmopolitan a fejvadászok figyelmének hatékony felkeltéséről.

Tovább olvasom

Így dolgozz az alvásodon!

shutterstock_168649988.jpg

Kipihent test és elme egyenlő a kiemelkedő szellemi és fizikai teljesítménnyel: bizonyítottan jobban tudsz koncentrálni, problémákat átlátni és megoldani, és még jobban is érzed magad a bőrödben, ha odafigyelsz arra, hogyan alszol. Ezért végigböngésztük helyetted az orvosi tanácsokat és összeválogattuk azokat, amikkel nagyon könnyen fejleszteni tudod az alvási higiéniádat:

Tovább olvasom

Hogyan legyél az állásbörzék koronázatlan királya vagy királynője?

shutterstock_144079336.jpg

Azoknak, akik éppen munkát keresnek, szerencséjük van, mert az őszi időszak tálcán kínálja azokat a rendezvényeket, ahol kellemes körülmények között lehet ismerkedni a leendő munkaadókkal: az állásbörzéket! Ebben a cikkben megfogalmaztunk néhány hasznos tippet ahhoz, hogy minél többet ki tudj venni ezekből a találkozásokból:

Tovább olvasom

Lányok, irány az ICT szektor!

Nemi alapú diszkrimináció nem, motiváló munkakörnyezet, jó fizetés és változatos ösztönzők azonban várják a nőket az ICT szektorban

shutterstock_272674349.jpg

Nagyjából 15-18 ezer informatikus hiányzik ma Magyarországon, a cégek között kiélezett verseny folyik a jó szakemberek megszerzése és megtartása érdekében, mégis alig találni nőket a munkavállalók között. Az ICT-szektor kapcsán végzett legfrissebb Jobsgarden-kutatásunk arra kereste a választ, hogy miért alacsony a női munkavállalók száma a szektorban, milyen mértékű a nemi diszkrimináció, melyek a legfontosabb elvárások és motivációk a munkavállalók számára, illetve hogy ők miként látják a már szektorban dolgozó nők helyzetét. Az eredmények biztatóak, csajok, irány az ICT szektor!

Tovább olvasom

A munkahelyed hét mesterlövésze

all_292603085.jpg

Életünk során nagyjából negyven évet kell munkahelyeken töltenünk, úgyhogy találkozhatunk mindenféle alakkal, legszínesebb drámánk ez. És azért ismerjük el: nem feltétlenül szórakozásból dolgozunk, ezért nem is mindig könnyű problémamentesen létezni egy munkahelyi közösségben. Más-más stratégiák működnek mindenkinek, amelyek a teljesség és a tudományosság igénye nélkül szerintünk ilyen karakterekben öltenek formát:

Tovább olvasom

Ingyenes munkahelyi applikációk, amikről mindenképpen tudnod kell

Úgy érzed, egyre nehezebb teljesítened a munkahelyeden, mert nem tudod számon tartani a feladataidat és a határidőidet? Nem vagy egyedül a problémával, hiszen gyakorlatilag mindenkinek, aki csapatban dolgozik, elkerülhetetlenül sok energiát kell arra fordítania, hogy együtt, egy tempóban tudjon dolgozni más emberekkel. De nem feltétlen kell elveszettnek érezned magad közben: lássuk, milyen segítséget nyújthatnak a legjobb időgazdálkodással foglalkozó applikációk!

shutterstock_587384675.jpg

Tovább olvasom