Hogyan lehetsz sikeres DJ?

A csapatunkban két kolléga is a főállása mellett mellékvágányon DJ-zéssel foglalkozik hétvégén, a budapesti éjszakában. Az ő történetük ihlette alábbi sikerkalauzunkat.

hogyan-lehetsz-dj.jpg

Hogyan kezdjünk bele? Először is fontos, hogy az embernek legyen ritmusérzéke, és némi érdeklődése a hangtechnikai kütyükhöz. Persze ezek nélkül is nekivághatunk, reménykedve a hollywoodi sikersztoriban, de lássuk be, a realitás talaján a két balláb és a nulla zenei hallás nem a legjobb kombináció.

Következő lépésként érdemes feltörni a malacperselyünket…de talán még nagyanyánk eldugott kötvényeiért is könyöröghetünk, hiszen az anyagi ráfordítás skálája a tízezres tételektől kezdve egészen a csillagos egekig terjed ebben a szakmában. Egy-egy nívósabb technikai eszköz több százezer forintba is kerülhet, persze léteznek használt adok-veszek platformok, ahol lényegesen olcsóbban hozzájuthatunk a kívánt eszközhöz.

hogyan-lehetsz-dj2.jpg

Megvannak az eszközök és az első felkérés? Fél siker! Lényeges azonban, hogy az ember, ha komolyan szeretne ezzel foglalkozni hosszútávon, akkor a fellépése előtt szánjon pár órát legalább arra, hogy a playlist-jét megszerkessze, illetve jó minőségben szerezze be a zenéket. DJ kollégáink egy-egy szombat este előtt a 2-3 órától egészen a fél napokig el tudnak szöszölni egy este sikeressége érdekében.

hogyan-lehetsz-dj4.jpg

És akkor még nem beszéltünk az igazán fanatikusokról, akik egy-egy bakelitlemez kedvéért bejárja fél Európát. Ismerünk olyan eltökélt DJ-t, ki Londonig ment egy-egy jobb lemezért, de ha kellene, akár a kontinenst is elhagyná a zsákmány érdekében.

hogyan-lehetsz-dj3.jpg

A DJ-zéshez szükséges eszközök beszerzése után (laptop, program, bakelit, lemezjátszó) több opció is van a tanulásra. Youtube tutorial videók, a megvásárolt programhoz tartozó oktatóvideók, vagy ha van az ismeretségi körünkben gyakorlott DJ, akkor az ő segítségét is lehet kérni. De ismerünk olyan zsenit is, aki saját maga addig nyomogatta, tekergette a gombokat, míg felismerte, hogy mi mire is való.

Gyakorlásként szolgálhat a saját szobánk, vagy ha van mód rá, hasznos lehet hasonló érdeklődésű barátokkal összegyűlni eszmét cserélni. Sőt, létezik olyan club Budapesten, ahol van lehetőség egyszer-egyszer gyakorolni.

hogyan-lehetsz-dj6.jpg

Ha már gyakorlottak vagyunk, érdemes a részletekre is hangsúlyt fektetni. Munka közben ildomos odafigyelni a közönségre: a tánctér zsúfoltsága vagy éppenséggel üressége tökéletes képet ad arról, hogyan érzi magát a hallgatóság. A hangzás is nagyon fontos: a magas és mély hangok legyenek a helyükön! Érdemes a már említett jó minőségű zenékre fókuszálni, 320 Kbps alá véletlenül se menjünk! Sajnos nem minden esetben van megfelelő technikai apparátus a clubokban, és ekkor jön a fejtörés, hogy mit lehetne csinálni a jobb hang érdekében. Azonban, ha minden stimmel, semmivel sem érhet fel az érzés, amikor a tömeg egy ritmusra tombol…kész extázis.

A DJ-zésnek természetesen árnyoldalai is vannak. A sok éjszakázástól felborulhat a bioritmusunk, illetve fáradtabbak lehetünk a hétköznapi munkában is. Na meg persze ott vannak az idegesítő vendégek is, akik a saját telefonjukat nyomják az arcunkba „Ezt add le tesó!” vagy „Kis Grófot nyomj” felkiáltással.

Az anyagiakat a végére hagytuk. Ideális esetben, ha kitartóak vagyunk és teljesül az álom, miszerint rezidenssé válunk egy szórakozóhelyen, a megélhetés miatt nem igazán kell vállalniuk plusz munkát. A magyar underground szférában viszont a legtöbben a szórakoztató iparon kívül mással is foglalkoznak (pl. lemezboltban, hangstúdióban, vagy egy teljesen más szférában dolgoznak), de semmiképpen sem ülnek a babérjaikon. Az mindenképpen fontos, hogy ha most akarsz belevágni a lemezlovas életbe, akkor ne égess fel mindent magad körül… ugyanakkor tudd, hogy kemény munkával és egy kis szerencsével te lehetsz a következő (kedvenc DJ-d helye).  

hogyan-lehetsz-dj5.jpg

Címkék: csaklazán