4 tipp, hogyan tartsd fenn a motivációd a munkában

Mit jelent a munkamotiváció? Ideális esetben azt, hogy az egyéni célok és ambíciók támogató munkakörnyezettel találkoznak, és ebből sikerélmény születik. Ebből jöhet aztán az, amit önmegvalósításnak hívunk. Ez így persze nagyon jól hangzik, de a sikert megalapozó motivációt egyáltalán nem könnyű fenntartani. Pedig szükség van rá, méghozzá minden egyes nap. De hogyan motiváld magad? Adunk néhány tippet!

motivacio2.png

Ha a munkanapok többségét úgy csináljuk végig, hogy mosolyunknál csak a tavaszi napsütés ragyogja be fényesebben az irodát, akkor valamit jól csinál a munkáltató is és mi is.

Hosszú távon fenntartani a motivációnkat csak akkor tudjuk, ha azt csináljuk, amit szeretünk, vagy megtanuljuk szeretni azt, amit csinálunk és olyan környezetben, közegben tesszük mindezt, ami támogat is ebben.

Ez tehát egyfajta alapvetés – külső támogató tényezők nélkül az egyéni motiváció hamar lelohad, viszont hiába a támogató közeg, ha a munkatárs szívében nem lobog bizonyos mértékű belső tűz a saját szakmája, munkaterülete iránt.

1. Legyenek céljaid és tartsd őket mindig szem előtt!

Akkor lehetünk igazán boldogok a munkában, ha úgy érezzük, megfelelően tudjuk használni képességeinket az aprómunka során is, és kreatívan tudjuk megélni a feladatvégzést – kortól, nemtől, munkakörtől, munkahelytől, foglalkoztatási formától függetlenül. Ehhez pedig kellenek saját célok és az ahhoz rendelt tervek, amik iránt felelősséget érzünk (magyarul eltökéltek vagyunk, hogy meg is akarjuk valósítani őket).

Tegyük magunkévá ezeket a célokat, és tartsuk szem előtt azt is, hogy mi a saját felelősségünk abban, hogy elérjük őket. Ez a gondolat hajthat minden nap, és lehet alapja a motivációnknak.

Ráadásul a saját projektek során ki tudjuk bontakoztatni erősségeinket, így nagyobb eséllyel jön majd a „flow”. És hát valljuk be, a sikerélmény az egyik legjobb motiváció.

2. Ismerj meg másokat – és mások motivációit

Hidd el, jót tesz az egyéni motivációdnak, ha jobban megismered, mik motiválják a munkatársaidat, vagy tágabb értelemben a környezetedben élőket. Mert bizony ezekből te is képes vagy erőt meríteni – a jó minták megerősítenek, a rosszakból pedig tanulni tudsz. A csapatmunka azért is nagyszerű dolog, mert egymást képesek húzni az emberek – jobb esetben felfelé. És ez nem csak egy-egy feladat minőségi teljesítésének tesz jót, hanem hozzájárul a saját fejlődésedhez is.

És még valamire nagyon biztatnánk: merd magad megmérettetni az egészséges versenyben, mert ez építi a személyes motivációt is.

Szóval ne félj magad a kollégáidhoz mérni és igyekezz mindig a jobbra törekedni. Persze közben végig tartsd szem előtt azt is, hogy egy csapatban játszotok: közös munka, közös siker!

3. Fejleszd magad – folyamatosan!

Motivációs erőforrás lehet az is, ha képezzük magunkat és fejlesztjük a képességeinket. Ezek segítségével ugyanis mindig új célt tűzhetünk ki magunk elé, hogy aztán el is érhessük azt. Ennek az eredménye pedig egyrészt a sikerélmény, másrészt, hogy az erősségeink tovább fejlődnek.

Szóval hajrá, motiváld magad azzal, hogy tanulsz. Többet és többet!

Az önképzésnek persze számtalan eszköze lehet: cégen belüli ötletelések; tréningek; továbbképzés; konferenciarészvétel – mindegyiknek megvan a maga előnye. Ha pedig az egész csapat közösen vesz részt a fejtágításon, akkor a szakmai infók mellett közösségi élményt is hazavihetünk. A „kellemest a hasznossal” tipikus esete.

4. Ne felejts el kikapcsolni sem

Amikor csillapodik a kedved, sőt, kifejezetten eleged van a megmérettetésekből, érdemes elgondolkodni azon, hogy nem hajszolod-e túl magad. A fáradtság – és ezt biztos tapasztaltad már – rossz hatással lehet nem csak a teljesítményedre, de a motivációdra is. Így, ha nem akarsz ideje korán kiégni, szánj időt a pihenésre és a feltöltődésre.

Ha időről-időre el tudsz szakadni a munkától, és teljesen kikapcsolsz, hosszú távon is eredményesebb leszel, és a mindennapokban is nagyobb erőbedobással tudsz nekiállni a rád váró feladatoknak.

Ahhoz, hogy a kikapcsolódás minél eredményesebb legyen, javasoljuk a környezetváltozást: például egy kis kirándulást a szabadban, vagy persze az aktív sportolást, ami az egyik legjobb motivációfejlesztő-tevékenység.

Összefoglalva tehát: célok kijelölése, közösségi tudás használata, fejlődésre való törekvés és szükséges feltöltődés. Ha tudatosabban használod ezeket, eredményesebben fenntarthatod mindennapos motivációdat, és sikeresebb, elégedettebb tagjává válhatsz a munkahelyi közegednek. Ezen kívül pedig saját céljaid eléréséhez is közelebb kerülsz.

A motiváció döntés kérdése is, nem mindig megy magától, szóval hajrá, motiváld magad minden nap!