Budapest legmenőbb irodái

Nem, a kreatív és inspiráló irodakörnyezet nem azt jelenti, hogy telerakjuk a szobát rododendronnal meg vízipálmával. Ma az már alap, ha van nyugiszoba, játékszoba, és a bútorok is izgalmasak, érdekesek. És ez nem csak Y-generációs igény – mindenki jobban érzi magát, ergo jobban is teljesít modern körülmények között. De mik a főbb irányvonalak jelenleg irodakialakítás és design terén? Mutatjuk!

meno_iroda.jpg

forrás: iroda.hu

Önkéntes lakberendezők – tiétek a jövő!

Bizony, lassan eljön, vagy talán már el is jött az ideje annak, amikor egy munkáltatónak kifejezetten figyelnie kell arra, hogy munkavállalói jól érezzék magukat a mindennapi munka során. És ehhez nem csak HR-intézkedésekkel lehet hozzájárulni, hanem az irodakörnyezet fejlesztésével is. Sokan persze a kettőt össze is kötik: maguk a dolgozók tervezhetik meg, hogyan alakítsák ki és rendezzék be az irodát – és nem, ez nem csak arról szól, hogy megmondják, milyen színű legyen a szőnyeg.

Az irodakultúra rohamtempóban fejlődik Magyarországon. A munkavállalók pedig arra vágynak, hogy munka közben is le tudjanak lazulni.

A jelenlegi SSC trendek alapján megállapítható, hogy a fókuszban az inspiráció és az emberközpontúság varázsszavai állnak. És ez nem véletlen: pszichológiailag bizonyított tény, hogy a vidám színek és a kreatív berendezési tárgyak javítják a teljesítőképességet. Akkor tehát baj van, ha az egyetlen váratlan elem az irodában egy vízmelegítő az asztalon…

A nyugiszobától majd megnyugszol!

A nyílt terű irodák ellenpólusaként kialakított boxok legjobb szolgálata, hogy a csapatok úgy dolgozhatnak együtt, hogy közben nem beszélnek bele a mellettük ülő telefonbeszélgetésébe. Köztes megoldásként a nagyteres koncepció és a zárt irodák vegyítéseként a félig nyitott multifunkcionális helyiségekre is bőven van példa a mai irodákban – ezek a legalkalmasabbak tárgyalásokra, informális megbeszélésekre, rövid ötletelésre vagy akár elvonulós fókuszmunkára. Vagy egyszerűen arra, hogy aki akarja, elvonuljon és nyugiban felhívja a barátját, barátnőjét.

A modern iroda elmaradhatatlan közösségi színtereihez tartoznak a nyugiszobák. Gyakori tereptárgyak ezekben a szobákban a leglustább kollégákon túl a csocsó, pingpong- és a biliárdasztal. Ezeket a szobákat a Jobsgardennél mi is előszeretettel használjuk két interjú közt, és tényleg sokat segítenek a feltöltődésben.

Budapest legmenőbb irodái

  • Természetesen a Prezivel kezdjük, nekik ugyanis saját bisztrójuk is van. Viszont az ő irodájukról rengetegen írtak már rengetegszer, ezért többet nem is mondunk róla. Itt találtok képeket.
  • Az Év Irodája versenyen különdíjat elnyert A66 főként az olyan cégek körében népszerű, amelyek igénylik az egyediséget és az inspiráló környezetet. Ilyen például a GMG Hungary Kft, egy nemzetközi médiacsoport hazai leányvállalata. Az irodát a Wing Zrt. fejlesztette, és az Andrássy úton egy palotaépületben található. Elképesztően menő hely ez: az indusztriális jellegű, minimalista kialakítás a romkocsmák hangulatát idézi. És ez is volt a fő cél, az oldottság és a jó közérzetet megteremtése. További különlegesség, hogy a modern kialakítás mellett láthatóak egyes történelmi korok felületei és tartógerendái is, így az épület eredeti patinája is inspirálja a dolgozókat.
  • Az Év Irodája versenyen a győztes a Food Base Kft. lett: futurisztukus és letisztult belső design, nagyon jó színek, érdekes alakzatok. Alapvetően kevés eszközzel, színek és alapformák segítségével alkottak értékálló és friss designt, kellemes környezetet.
  • A sharing economy egyik nagyszerű terméke a közösségi iroda. A new-wave-esre dizájnolt coworking irodák a szabadúszók és a kreatív szakmát űzők, IT-sok és web-guruk kedvelt munkakörnyezetei. A paletta széles: lakásból kialakított, lokálpatriótákat célzó, futurisztikusan berendezett helyiségek a legkreatívabb szabadúszóknak is megadják az inspiráló élményt és motivációt, amit otthoni környezetben nem biztos, hogy megtalálnak. Az Év Coworking Irodája díjat az Impact Hub Budapest szerezte meg.

Iroda a földben

Végezetül külföldi példaként mutatunk egy nagyon menő irodát, ami a Selgas Cano Madrid közelében található. Különlegessége pedig az, hogy félig a föld alatt van, így természetközelisége nyugtató hatással lehet a benne dolgozókra. Még akkor is, ha ők nem geológusok…

iroda.jpg

Egyben tehát biztosak lehetünk: a fehér falak és a kiszámítható irodakörnyezet ideje lejárt. A munkáltatóknak most már nem csak a jó fizetéssel, érdekes munkakörökkel vagy karrierépítési lehetőségekkel kell megfogniuk és megtartaniuk a leendő vagy jelenlegi munkavállalókat, hanem bizony a munkakörnyezettel is azt kell üzenniük: jó nálunk dolgozni!