A felejthetetlen csapatépítő – hogyan (ne) csináld?

Céges csapatépítés címszó alatt sokféle eseményt látott már a világ: tombolósat, lerészegedőset, tűzugrósat, lelkizőset, zombulósat. Bármilyen jól is hangzik ez az egész, a gyakorlat azt mutatja, hogy nem mindig sül el jól a nagy összetartás: törött csuklóval, perrel, kirúgással is végződött már egy-egy történet. Az alábbiakban hozunk néhány egészen hajmeresztő sztorit, de hogy ne ábránduljunk ki az egyébként hasznos műfajból, bemutatunk pár kreatív csapatépítő-ötletet is arra az esetre, ha nem kizárólag lerészegedni kívánna a csapat.

huvelykek.jpg

 

A csapatépítés rémtörténetei

 

Ha rákérdezel egy-egy ismerősödnél arra, hogy milyenek a csapatépítők az ő munkahelyén, gyakran csak szemforgatást és mély sóhajtozást kapsz válaszként. Tényleg ennyire nehéz ezt a műfajt jól csinálni? Igen, az, de néha ugyanakkor elég, ha csak arra figyelünk, hogy a józan ész, és az egymás iránti tisztelet diktáljon. Az alábbi két esetben nem így történt…

Ami a bíróságon végződött

Az extrém esetek közé tartozik az 57 éves Janet Orlando története, aki szexuális zaklatás vádjával perelte be munkáltatóját. Állítása szerint a biztosító társaság csapatépítőjén, a főként férfiakból álló biztosítási ügynökök előtt nyilvánosan elfenekelték, majd elmagyarázták neki, hogy mindez a jobb csapatszellem és a baráti kapcsolatok mélyítése érdekében történt. Orlando – teljesen érthetően – jogi útra terelte az ügyet. A bíróság helyt adott a kaliforniai értékesítő panaszának, így a nő 1,4 millió dolláros kártérítést kapott.

Törött csukló és szörnyülködés

A következő történet a hazai sajtót is bejárta. A sztori egy balatoni egynapos csapatépítő tréningen kezdődik. A gyönyörű táj biztosan megihlette a vezetőséget, mivel különleges feladatokat találtak ki a dolgozóknak, hogy azok bizonyítsák a csapat iránti hűségüket azzal, hogy parázson járnak és kézzel deszkát törnek. Az eredmény: a vezetői asszisztens repedt csuklója, és a józanabb, részt venni nem kívánó kollégák szörnyülködése. Ők egyébként hamarosan el is hagyták a fedélzetet, és már nem dolgoznak a cégnél.

 

Lehet ezt jól csinálni!

 

egyutt_konnyebb.jpgIlyen, amikor minden kollégának bejön a csapatépítő

Alapszabály, hogy egy csapatépítőn végig nagyon oda kell figyelni mindenki testi és lelki épségére. És bár rendkívül nehéz ez a műfaj, fontos azt is elmondani, hogy léteznek kellemes, hasznos formái is. A következőkben hozunk néhány olyan ötletet, amiket nyugodt szívvel lehet ajánlani a vezetőség figyelmébe.

 

Tűzoltó képzés – mentsétek ki együtt a játékbabát

Ha te is játszottál gyerekkorodban mentőset, tűzoltósat, rendőröset vagy épp sosem értetted, hogy ez miért élvezetes, akkor jó hír, hogy már ezt is ki lehet próbálni. A csapatépítőn ezek a gyermeki álmok valóra válhatnak egy napra. A feladat: egy 14 kg-os játékbabát kimenteni egy labirintusból. A dolgot nehezíti a mesterséges füst, ami miatt maximum fél méter a látótávolság, ráadásul többnyire csak kúszva-mászva lehet közeledni, miközben a 12 kilós védőfelszerelést cipeled a hátadon. Kihívás a javából. Neked és kollégáidnak vajon sikerülne?

 

Csoportos maratonfutás – ne vaduljunk, sportoljunk

egyutt_futnak.jpgLow budget csapatépítés - az együtt edzés is egy szép része lehet a maratonra való felkészülésnek

Az őrült ötletek mellé kicsit térjünk vissza a Földre, és képzeljük el, hogy alig van pénz külön csapatépítő tevékenységre. Ha az irodában vagytok páran, akiknek nem kenyere a sok ülés, és szabadidőtökben mind sportoltok, akkor nektek megfelelő lehet a közös maratonfutás. A felkészülés közös szenvedéseit, élményeit pedig megoszthatjátok egy titkos csoportban a Facebookon. Később pedig jókat lehet majd sztorizgatni a nagyszerű eredményről.

 

Egy nap az önkéntesség jegyében

Biztosan jót tesz a lelketeknek, ha összefogtok és a csapatépítésre szánt időt és energiát inkább egy közösen kiválasztott ügyért dolgozva töltitek. Nem véletlenül szervez egyre több cég óvodafestést, mentorprogramot, pro bono szakértői napokat. Ne feledjétek, a szakterületeteken szerzett tudással olyan helyeken tudtok segíteni, amiket nem is gondolnátok elsőre! Használjátok a tudásotokat, és segítsetek másoknak!