Beilleszkedés az új munkahelyen

Van néhány hasznos tanácsunk!

Minden kezdetben nagy lehetőségek rejlenek, főleg, ha éppen karriered első, vagy következő lépcsőfokára lépsz egy új munkahelyen. A siker nagyban múlik a beilleszkedésen, éppen ezért van pár jó tippünk arra, hogyan épülj be eredményesen az új munkakörnyezetbe, és hogyan alakíts ki egészséges viszonyt kollégáiddal, hogy a szürke hétköznapok helyett színes és kiegyensúlyozott munkanapjaid lehessenek.

shutterstock_351354416b.png

Mérd fel a belső erőviszonyokat!

Lehet, már most úgy gondolod, hogy többet tudsz a kollégáidnál, de hátrább az agarakkal. Az első napokban semmikép ne kérkedj, és ne kezdj el feleslegesen okoskodni. Ezt az időszakot használd fel arra, hogy jó antropológus módjára figyeld meg a munkahelyen kialakult hierarchiát, illetve a társasági erőviszonyokat. Ismerd ki magad, hogy minél könnyebben a hozzád legközelebb álló személyiségtípusok körébe illeszkedhess be. Később természetesen felvillanthatod a szuperképességeid, amivel akár a meglévő struktúrát is átalakíthatod.

Legyél tisztában a képességeiddel!

Azért vettek fel, mert az alapvető készségekkel rendelkezel azok közül, amit az új munkahelyed megkövetel. Ugyanakkor minden rendszernek megvannak a sajátosságai. Fontos, hogy alaposan ismerd meg, hogyan működnek az egyes részlegek, és kik lehetnek azok a személyek, akiktől kérdezhetsz vagy tanulhatsz, és ki lehet az, aki lesi az esetleges szabad kapacitásaidat és bármikor képes feladatokkal bombázni téged. A lényeg, hogy ne aggódj, ha elsőre nem értesz meg valamit, az ilyenkor természetes. Nyugodtan merj kérdezni, mert ez az jelenti, hogy érdekel a megoldás és proaktív vagy. Fokozatosan mutasd meg magad, és lássák rajtad, hogy aktív és érdeklődő vagy. És úgy általában: érezze mindenki, hogy új, fontos ember érkezett a céghez.

Bandázz a kávésokkal, cigisekkel!

A munkaidő alatt tartott rövidebb vagy hosszabb szünetek a legalkalmasabb terepei a ismerkedésnek, a társas kapcsolatok kialakításának. Használd ki jól ezeket a szüneteket, és ne légy gyáva, pláne lusta csatlakozni. Ebédidőben ne maradj bent dolgozni, és még csak véletlenül se magányoskodj. Oldódj és próbálj meg csatlakozni a többiekhez. Ha esetleg figyelmetlenségből nem hívtak magukkal, nyugodtan kérdezd meg, hogy velük tarthatsz-e, vagy ha nem akarsz nyomulni, érdeklődj, hogy merre találod a menzát vagy a kávéautomatát. Ha van egy cigis társaság, csatlakozz hozzájuk, függetlenül attól, hogy dohányzol vagy sem, mert ezek a szünetek az ismerkedés mellett arra is tökéletesek, hogy olyan infókat tudj meg a cégről, amik a hivatalos protokollban nem szerepelnek. (A Szent Tehenekről ilyenkor lehet a legtöbbet megtudni…)  

Alakítsd tudatosan a munkaritmust!

Figyeld a munkanapok belső dinamikáját, és a megadott kereteken belül úgy alakítsd ki a saját beosztásod, hogy az kényelmes és hatékony legyen a munkavégzés, a feladatok teljesítése és a határidők betartása érdekében. Ha valamennyi rugalmasságot engednek a munka kezdését és befejezését illetően, akkor nyugodtan illeszd biológiai ritmusodhoz vagy más teendőidhez azt. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy a követelményeket elvégezd és tájékoztasd ezekről feletteseidet és közvetlen kollégáidat, hogy tudhassák, mikor vagy office-üzemmódban. A „mézeshetek” alatt a főnököd erős szövetségesnek fog számítani. Ő választott ki, és fektetett energiát a sikereidbe. Tehát használd szakértelmét és irányítását, támogatását. Ha sikerül megtalálnod az egyensúlyt, az nagyban hozzájárulhat a jó közérzeted kialakításához és fenntartásához.

Ne ítélkezz, és koncentrálj a feladataidra!

Természetesen, ahol sok ember sok időt tölt együtt, ott biztosan beindul a kémia és a szimpátia- vagy arrogancia-motorok. Az első napokban semmiképp ne csatlakozz sem az elfogult, sem az ellenséges pártokhoz. Érzelmileg ilyenkor ugyan könnyebb elköteleződni, de nem biztos, hogy hosszú távon megéri. Légy óvatos, és törekedj a korrekt véleményalkotásra, hogy ugyanezt várhasd cserébe. Persze a barátkozással csak a feladatok közti holtidőkben kalkulálj, mert ne feledd, hogy a legfontosabb kötelességed az, hogy elvégezd a feladataidat a legmagasabb színvonalon. Igyekezz tehát a munkáddal törődni, arra koncentrálni, és annak eredményeivel kitűnni! Ha jól végzed a dolgod, az sokat segít majd a beilleszkedésben is! Sok siker kívánunk!