Hogyan maradjunk hatékonyak munka után?

5 tipp, hogyan fogj neki a titkos projektjeid megvalósításának

fokep.jpg

Sokan ábrándozunk arról, milyen jó is lenne megtanulni egy új nyelvet, képezni magunkat a szakmánkat kiegészítő területeken, vagy éppen le vagyunk maradva a napi rutin miatt álmaink vállalkozásának megtervezéséről. Persze egy nehéz nap után jogos igény az, ha másra sem vágyunk, csak bedőlni az ágyba, vagy esetleg egy kis sorozatnézésre a kanapén, de a munkán kívüli óráink nem kell, hogy mind ebben a végeláthatatlan körforgásban teljenek el. A pihenésen felüli rész viszont felhasználható az önképzésre, fejlődésre – a Lifehacker nevű oldal össze is szedett néhány jó tanácsot, amelyek segítségével könnyebben haladhatsz célod felé a munkaórák után. Ezek a kedvenceink:  

Kezdj neki rögtön hazaérkezésed után

 

kanapen_otthon.jpg

Hazaérkezés után próbáld meg minimálisra szorítani az evés-ivás-tisztálkodás idejét, és kezdj neki annak, amiben fejlődni szeretnél. Sokan gondolhatják, hogy előbb még vacsoráznak egy jót, megnéznek valamit a neten vagy ledőlnek szusszanni egy picit. Ezt is lehet, csak sokkal kisebb eséllyel tudod magad fegyelmezetten visszahozni abba a koncentrált állapotba, amire szükség van a plusz projekted intézéséhez. Ha adsz magadnak akár csak negyed órát is, meglátod, látható lesz a haladás!

 

Egy kávézóban jobban mehet a koncentrálás, mint otthon

 

kavezoban_koncentral.jpg

Az otthonunk nem véletlenül a kellemes lazulásnak, elengedés helyszíne – ezért nehéz is magad munkára fogni ott. Ha ez nálad is így van, semmi gond, van megoldás: találj olyan helyszínt, ahol szeretsz lenni és tudsz is dolgozni! Ilyen lehet egy-egy kávézó eldugottabb sarka, esetleg egy coworking office, vagy az, ha egyenesen beiratkozol egy tanfolyamra, ami még fix határidőivel segítheti is az új rendszered kialakítását.

 

Tervezz előre és tartsd szem előtt a következő fokozatot

 

tervezes.jpg

Itt a lehetőség gyakorolni a semmi sem lehetetlen életszemléletet! Ha közelebb akarod hozni a vágyaidat, ahhoz elég lesz egy kis lépés is. Kezdésnek persze. Ehhez pedig merned kell tervezni! Nyugodtan jelöld ki a nagy céljaidat (és most kívánhatsz bármit), majd kezdd el visszafejteni a lépéseket a megvalósításhoz. Amint kész a terv, tartsd szem előtt – már munkába indulás előtt gondolkozhatsz róla, hogy miután eljön az ideje és nekikezdenél, tudd, hogy mit kell pontosan csinálnod, ne azzal teljes az idő, hogy azon gondolkozol, merre indulj el.

 

Ne feledkezz meg a test karbantartásáról sem

 

edz_is.jpg

Ez igaz főként azokra, akik szellemi tevékenységet végeznek egész nap, majd munka után is szeretnének még több ismeretet magukra szedni. Ilyen esetben ugyanúgy hüvelykujjszabály a sportolás kritériuma, ráadásul elsőre nem tűnik logikusnak. Sportolásra szánjam a drága időmet, amikor minden óra számít? Igen! A sport bizonyítottan hozzáad az energiaszinted fenntartásához, megnöveli a képességeidet, a koncentrációdat. Tekintsd befektetésnek. 

 

Tudj elnéző lenni

 

… önmagaddal szemben. Könnyen megeshet, hogy elkeserednél, ami miatt szépen elterveztél mindent, de mégsem tudod megvalósítani minden este azt a plusz két extra tevékeny órát. Ha belehajszolod magad, az egészből csak egy újabb elváráshalmaz válik, amit nem élvezel és feladod. Ehelyett fogadd el, hogy eljön a pont, amikor eleged lesz – ekkor légy elnéző és válts ritmust! Csak rajtad múlik.

 

A fentieken kívül persze számos módja van még annak, hogyan maradjunk produktívak munka után.

Nektek mik a kedvenc praktikáitok?