Hogyan legyél az állásbörzék koronázatlan királya vagy királynője?

shutterstock_144079336.jpg

Azoknak, akik éppen munkát keresnek, szerencséjük van, mert az őszi időszak tálcán kínálja azokat a rendezvényeket, ahol kellemes körülmények között lehet ismerkedni a leendő munkaadókkal: az állásbörzéket! Ebben a cikkben megfogalmaztunk néhány hasznos tippet ahhoz, hogy minél többet ki tudj venni ezekből a találkozásokból:

 

Álláskeresés 1.0

A hétpróbás álláskeresőket nem érheti meglepetésként, de fontos látni, hogy a siker kulcsa (mint mindenben) az, hogy előre fel kell készülnünk a börzére. A cégek neve, tevékenysége, aktualitás hírei, a pozíció neve és leírása, a sajtóhíreik, a csapatépítőik valószínűleg mind-mind megtalálhatóak a vállalatok kommunikációs csatornáin. Ha igazán profi akarsz lenni, és érdekel az adott munkahely, akkor kutasd fel, hogyan esetleg ismerőseidnek van-e első kézből tapasztalata róla és beszélj velük. Ezt egyébként a munkáltatók is elvárják. Ja, és ne legyél rest kérdezni sem tőlük a standjuknál!

Tedd fel az okos szemüvegedet

Ha megvan, melyik cég érdekel, gondolj ki 4-5 kérdést, amire szívesen választ kapnál a céggel, divízióval és a meghirdetett pozícióval kapcsolatban. Itt nagyon meg tudod könnyíteni a HR-es munkáját, ha olyan kérdésekről beszélteted, amik érdekelnek, és nem neki kell ugyanazt a pitch-et újra és újra előadnia minden odaérkezőnek. Rákérdezhetsz arra, hogy mennyire bonyolult a jelentkezési folyamat, milyen kvalitásokat keres a cég, hogyan lehet elképzelni egy tipikus szakmai életutat ebben a vállalatban, vagy például arra is, hogy ő maga miért tudná ajánlani a munkahelyét. Vannak kérdések, amelyeket azért érdemes hanyagolni, például hogy mennyit tudnál keresni a cégnél, vagy hogy mennyi szabadságod lenne. A lényeg: az állásbörzét tekintsd inkább bemelegítésnek – ne akard az első randin bekötni a fejüket, az kicsit túl tolakodó lenne.

Legyél jól felkészülve – magadról is

Az nagyon sokat fog segíteni, ha előre átgondolod, milyen értékajánlatod van. Ezt szokás az elevator speech-ben is gyakoroltatni (amikor 30-60 másodperced van jól átadni azt, miért vagy alkalmas a munkára), mi is tudjuk ajánlani, hogy – akár tükör előtt (senki se látd, engedd el magad nyugodtan!) –, gyakorold be magadnak azt, hogy mit mondanál magadról. Így magabiztosan fog menni, mire használnod kellene az állásbörzén. Fogalmazd bele azt, hogy miért akarod ezt a szakmát űzni, mik az eddigi tapasztalataid, miben akarsz fejlődni és ez miért találkozik szerinted az adott cég érdekeivel.  

A lelkesedésedet ne hagyd otthon

A vállalatok bevallottan a lelkesedést értékelik a legjobban egy-egy új kollégában. Ez valahol érthető, de egy kihasználandó előny is a te szempontodból. Most van időd átgondolni, hogy merre haladnál tovább. Jó esetben több helyről is érdeklődnek utánad. Ez elég alap lehet arra, hogy tényleg lelkesedj.

A formalitásokat pedig tartsd be

Az, hogy több csatornán hagysz magad után nyomot, az internetes világban már alapkövetelmény. Viszel magaddal CV-t, névjegykártyát cserélsz az adott HR-essel, aztán mikor hazaértél, szépen leülsz a LinkedIn elé és bejelölsz mindenkit, akivel találkoztál. (Természetesen nincs kizárva, hogy más álláskeresőkkel is megismerkedj egy ilyen alkalmon.) Sokan azonban elfelejtik utókövetni az új ismeretségeiket, anélkül pedig nem tudnak érdemleges networking partnerre szert tenni. Az az udvarias és helyénvaló, ha megköszönöd a találkozást és a beszélgetést utólag is emailben vagy LinkedIn-üzenetben.

 Reméljük, ezekkel a kis emlékeztetőkkel jobban tudtok teljesíteni az idei állásbörzéken! Még mit tapasztaltatok, mi segített benneteket a munkakeresésben egy-egy ilyen rendezvényen?