Álláskeresés őszintén!

Mondd el, mik az elvárásaid, ne kamuzz és ne tűnj el, ha meggondoltad magad!

"Nem tudom, mennyit kérhetek, nem ilyen állásról álmodtam, nem értettük meg egymást a leendő főnökkel" - egy sor olyan kérdés, kétely, amely egy pályázat során felmerülhet, de egy ügyes tanácsadó ezek megválaszolásában is segíthet! Miért jó őszintének lenni a tanácsadóval? Egyáltalán mivel tud ő többet, ami a hasznodra válhat? Brigivel, Zsófival és Ernával keressük a válaszokat!

kivagyte.jpg

Alapigazság, hogy egy tanácsadó (fejvadász), akkor tud téged jól képviselni, ha minden kártyát kiterítettél előtte. Ő az a személy, aki segít elérni a bérigényed, aki mederbe tudja terelni (az időnként irreális) elvárásokat vagy akinek azt is elmondhatod, ha valami negatív érzésed támad a pozícióval kapcsolatban! „Kevés olyan körülmény van, amin nem tudunk változtatni, talán az egyedüli ilyen, ha nincs meg a cég és a munkavállaló közt a kémia” – vélekedett Brigi, a Jobsgarden IT tanácsadója, hozzátéve: bérigényt, feladatkört, munkaidőt lehet formálgatni, alakítani, de csak ha megvan a bizalom és ezekről őszintén lehet beszélni a jelölttel.

„Tudunk súgni, hogy milyen típusú a vezető vagy a szervezet. Például egy kedves vidéki partnerünknél elég konzervatív a vezetés, magázódnak, visszafogottan öltözködnek. Ide nem lehet egy csicsergős, túl modern szemléletű munkavállalót beilleszteni, de ezt csak az tudja, aki nálunk adja le a pályázatát és hagyja, hogy terelgessük” – mondta Erna. Zsófi, a mérnök divízió tanácsadója azt is fontosnak tartja, hogy a Jobsgarden céges partneri bíznak a tanácsadókban, tudják, hogy alaposan előszűrik a munkavállalókat és mindig megfelelő embereket ajánlják nekik, vagyis a Jobsgardenen keresztül pályázó jelölteknek sokkal jobbak az elhelyezkedési esélyeik.

„Legalább 30 céggel vagyunk kapcsolatban, így nem csak egy céghez, hanem egyszerre több helyre is tudunk pályáztatni, ami szintén nagy könnyebbség” - hangsúlyozza Erna. Szerinte nagy segítség lehet, hogy nem a jelöltnek kell nyomon követnie a folyamatban lévő pályázatait és ha úgy alakul, akkor a lehetőségek közül válogathat is. „Van olyan visszatérő munkavállalóm, aki időről időre jelentkezik. Ha épp váltani szeretne, felhív, elküldi az anyagát és keressük az új helyét” - ismertette Erna, aki arra hívta fel a figyelmet: nagyon lényeges, hogy a tanácsadók mindig tudják a jelölt pontos elvárásait, mert csak annak mentén tudnak pályáztatni, de úgy akár több helyre is.

„Ha elhangzik a kérdés, hogy van-e folyamatban pályázatod egy adott cégnél, akkor mindenképpen érdemes az igazat mondani, mert egy name check eljárás során ez percek alatt kiderül. A pályázóink gyakran többszörösen is be akarják biztosítani magukat, és egyszerre több vonalon is elindítják a pályázatukat ugyanahhoz a vállalathoz. Egy CV az ott dolgozó barátnak, egy pályázat valamelyik állásportálon keresztül és biztos, ami biztos, tanácsadó céget is megkeresnek” - mondta Zsófi, aki többször találkozott már ezzel a helyzettel. „Ha a cég már ismer téged, akkor sajnos mi nem tudunk nekik újat mondani! Ettől függetlenül nem kell megijedni, nyugodtan lehet egyhuzamban több helyre is pályázni, csak ezt tudnia kell az adott tanácsadónak” - erősített rá Erna.

Brigi szerint a nehézségek közé tartozhat a bérigény. „Érdemes egy kényelmes bérsávot tartani, és az is fontos, hogy a jelölt ezen közben ne módosítson, mert emiatt a tanácsadó kerülhet kellemetlen helyzetbe a megbízó cégnél” - hangsúlyozta. Kiemelte azt is, hogy nem gond, ha valaki meggondolja magát az adott pozícióval kapcsolatban vagy nem fogad el egy ajánlatot, esetleg kiszállna a pályázati folyamatból. „Azt javaslom a jelölteknek, hogy ilyen esetekbe ne tűnjenek el, álljanak bele őszintén a helyzetbe. Egy korrekt, nyílt és őszinte kommunikáció után bármikor lehet majd újra pályázni” – jelentette ki Brigi.