5+1 útravaló a HVG Állásbörzére

Először mész állásbörzére?  Összeszedtünk néhány praktikus tanácsot, amivel piacképesebbé teheted magadat az ország egyik legnagyobb álláskeresői rendezvényén! Muszkatal Zsófi, a Jobsgarden tanácsadója volt segítségünkre.

 

  1. Regisztráció

A HVG Állásbörze honlapján elérhető a regisztrációs felület, amelyen bárki regisztrálhat a CV-jvóével, aki ott lesz az eseményen.  Ez gyakorlatilag kötelezően ajánlott kategória, mert a rendezvényen kiállító HR-esek is ezt az anyagot látják majd rólatok, ami nagyban segíti majd az álláskeresést. Érdemes az önéletrajzodat az állásbörzére nyomtatott formában is magaddal vinni.

  1. Tervezés

Álláskeresőként gondold végig, hogy ha logisztika vagy SSC területen keresgélsz az ajánlatok között, akkor azon belül mi az a terület, ami konkrétan érdekel. SSC-n belül a könyvelési terület vagy logisztikán belül mondjuk a fuvarszervezés? Ha már kész tervvel érkezel a standokhoz, akkor az meggyorsítja a folyamatot, így több céget tudsz meglátogatni, ezzel is növelve az elhelyezkedési esélyeidet. Mindez nagyon jó irány lehet és segít a tanácsadónak is a hatékonyabb iránymutatásban.

  1. CV tanácsadás

A CV tanácsadásra nem szabad üres önéletrajzzal érkezned! Ahogy a neve is sugallja: tanácsadás, amely nem arról szól, hogy a tanácsadóhoz üres papírral érkezel és megírja neked a CV-t. Ő abban tud segíteni, hogy a pozíciók megfelelő sorrendjét összeállítja, a szükséges vagy hiányos tapasztalatokat segít elhelyezni, ötleteket ad a megfelelő kép elhelyezésében, a végzettségek megfelelő kifejtésében. Ha ezek hiányoznak, akkor bizony a rendelkezésre álló 30 perc értelmetlen lesz.

  1. Csak bártan!

Elsőre talán félelmetesnek tűnhet a hatalmas csarnok tele standdal és emberekkel, de mindenki azért van ott, hogy a pályázóknak segítsen. Nincs más dolgod, mint összeszedni magad: bátran, határozottan, talpraesetten beleállni a helyzetbe és érdeklődni a profilodnak megfelelő állások felől.

  1. Felkészülten

Érdemes az állásbörze előtt egy kis piackutatást végezni a kiállító cégekről és felkészülni belőlük: péládul megnézni a honlapjukon a nyitott álláslehetőségeket. A börzén találkozhatsz HR-esekkel és közvetlenül nekik teheted fel a kérdéseidet vagy akár meg is pályázhatsz egy állást. Ma már az álláskeresés nem a klasszikus formában zajlik, nem elég a nagy állásportálokat végigböngészni. Sok cég a LinkedInen hirdet, vagy Facebookon, akadnak álláshirdetések az Instagramon, ezekre a felületeket is érdemes ránézni.

5+1. A mobilitás

Simán előfordulhat, hogy Budapestről Kecskemétre találsz magadnak jó lehetőséget. Érdemes már eleve átgondolni a lehetőségeket, hogy mennyire tudsz mobilis lenni és egy állásért akár vidékre költözni. Nálunk a Jobsgardennél gyakori, hogy Fejér megyéből akár Borsodba toborzunk, sokkal egyszerűbb az utad, ha már előre tudod, hogy meddig akarsz elmenni egy menő cég után.