Nem kell egy életre választani!

Pályaválasztás tizenévesen és egyben örökre. Totálisan ijesztő. Mégis honnan tudná bárki ennyi idősen, hogy valójában mi akar lenni? Hiszen ebben a korban még nem is ismerjük magunkat, a lehetőségeinket meg pláne. A jó hír az, hogy egyre kevésbé szól örökre ez a döntés, egyre inkább rajtad múlik, hogy hányszor váltasz, és hol kötsz ki végül!

fortepan.jpg

Jubileumi oklevél 30 év után - az elismerést helyes kis ünnepség keretében a cégvezető adja át egy virágcsokorral a kezében. Ilyen mostanra szinte csak a filmekben vagy régi fotókon létezik. Évtizedekre szóló elköteleződés és évtizedes munkahely már alig van. Szakmák tűnnek el teljesen, közben meg újak is jönnek létre, egyre inkább a digitális, szuperszonikus sebességgel változó világra hangolva. A mesterséges intelligencia és a robotizáció valóban teljesen új helyzetet teremt: újabb és újabb becslések születnek arra vonatkozóan, hogy hány ember munkáját és mennyi időn belül veszik át a robotok. Szóval jól kell dönteni a pályaválasztásnál.

De hogyan?

Próbálj minél több információt gyűjteni: tájékozódj a neten, menj el pályaválasztási és szakmai rendezvényekre, fejleszd a soft skilljeidet, tanulj nyelvet, vállalj olyan helyen önkéntes munkát, ami érdekel, és kérdezz sokat! Jó lehetőség az Amcham Karrierorientációs Programja is, amely azért jött létre, hogy a pályaválasztás előtt álló, 9-12. osztályos, középiskolás fiataloknak vállalati önkéntesek segítségével mutassa meg a munkaerő-piacot. A Jobsgardennél fontosnak tartjuk, hogy segítsük a pályaválasztást, ezért többen is ott vagyunk a program nagykövetei között és az elmúlt hónapokban ötször is jártunk különböző iskolákban, ahol beszélgettünk a témáról. Székely Lilla, a cég SSC divízióvezetője a Kossuth Rádió reggeli műsorában az Educatio szakkiállítás kapcsán beszélt arról, hogy kapaszkodót jelenthet, ha a pályaválasztásnál leginkább azt tartod szem előtt, hogy mi okoz örömöt.

Mi van, ha rosszul választok?

Dráma semmiképpen. A témával foglalkozó kutatások szerint ugyanis egyre kevésbé tart ki egy szakma egy életen át, és a jövőben az lesz a természetes, hogy akár 3-4 új szakma is belefér majd egy életpályába. A lényeg, hogy merj váltani és újrakezdeni egészen addig, amíg olyat nem találsz, ahová hétfőnként is örömmel mész be dolgozni! „Ami nagyon fontos, hogy ha elindulsz egy úton és rájössz, hogy mégsem ez a helyes irány, akkor sem a startmezőre kell visszalépned, hiszen amit időközben megtanultál, azt máshol is hasznosítani tudod. Mert ugye lényeg nem a megérkezés, hanem az út maga” – fogalmazott Székely Lilla.

A kép forrása: Fortepan