6+1 dolog, amit mindenképp tegyél meg, ha kirúgtak a munkahelyedről

Karriertanácsadóként sok csapatot építünk fel és le, valamint több száz embert támogattunk közvetlenül azután, hogy megkapták a felmondólevelüket. A velük való közös munka tapasztalatait szeretnénk néhány pontba összefoglalni, hogy ha esetleg te kerülsz egyszer ilyen helyzetbe, akkor a lehető legjobban gyere ki belőle.

A 0. pont: Soha ne legyél biztos abban, hogy rád nem fog sor kerülni.

kirugtak-a-munkahelyemrol-tippek1.jpg

Nem csak olyanokat építenek le, akik nem jól végzik a munkájukat. Elég egy globális átszervezés, egy új főnök, aki máshogy látja a dolgokat, vagy egy külsős tanácsadó, aki szerint ezt a tevékenységet más országban/más csapattal/máshogyan kellene elvégezni költséghatékonyabban. Mindig légy résen, gyűjtsd be az információkat. Így is simán előfordulhat, hogy a változás annyira gyorsan és váratlanul jön, hogy köpni, nyelni nem tudsz. Ez normális. Amit megtehetsz, hogy kb. fél évente megnézed, hogy mennyire vagy piacképes. Ha holnap azt mondanák, hogy megszűnik a pozíciód, akkor mihez kezdenél magaddal. Ha azt látod, hogy szaktudásoddal a kutyának sem kellesz, akkor gondolkozz el azon, hogy mivel teheted magad piacképesebbé: tanulj nyelvet, képezd át magad, vagy nézz körül, hogy az ország más részein van-e több lehetőség. Sokkal könnyebb ezeket a lépéseket addig megtenni, amíg még állásban vagy.  

1. Ne ess pánikba

kirugtak-a-munkahelyemrol-tippek2.jpg

Sokszor nehéz elhinni, de ez még nem a világvége. Nagyon sokat nyersz, ha a kezdeti sokkon minél hamarabb megpróbálsz felülemelkedni és hideg fejjel, lehetőleg az érzelmeket félretéve megpróbálod felmérni a saját helyzeted. Jó megoldás erre az, ha megpróbálod kívülről nézni magad. Abból a nézőpontból mindig sokkal jobban látszik, hogy mi az ésszerű az adott helyzetben.

2. Olvasd el, amit aláírsz

Sok esetben a felmondás átadásakor van lehetőséged A és B opció közül választani. Kérhetsz egy kis időt, vagy konzultációs lehetőséget telefonon egy ügyvéddel. Persze nem árt, ha az ügyvéd felveszi a telefonodat, mert sok esetben a B opció csak addig él, amíg nem hagyod el a szobát.

3. Légy optimista

Tapasztalataink alapján lényegesen könnyebben helyezkednek el azok, aki képesek rögtön az elején pozitívan gondolkozni és meglátni a rosszban a jót. Ha nem megy magától, készíts egy tízes listát, ami segít számba venni ezeket a dolgokat.

4. Ne halogasd a továbblépést

kirugtak-a-munkahelyemrol-tippek4.jpg

Ne hagyd, hogy magába szippantson az önsajnálat. Pár napnál többet semmiképp nem érdemes eltölteni azzal, hogy „mi lett volna,ha”, „miért éppen én”, „mi lesz most” és „jaj istenem, mi lesz most velem”. Természetesen dönthetsz úgy, hogy elmész utazni, nyaralni, kipihened magad stb., de érdemes ennek egy előre meghatározott időkorlátot szabni. Ezt előre írd be a naptáradba.

5. Találj alternatívákat

Az emberek többségének csőlátása lesz ilyen helyzetben, ha a lehetőségekről kérdezzük őket. Játssz el egy kicsit a gondolattal, hogy mit csinálnál szívesen. Van-e olyan hobbid, amivel akár pénzt is lehetne keresni. Vegyél egy papírt és írj le mindent, ami eszedbe jut. Ha kész vagy, kérdezd meg a barátaidat, családodat, hogy nekik van-e valami plusz ötletük. Sokszor ők olyasmit is látnak, amit te nem. Ha kész vagy, csak akkor kezdd el az ötletek megvalósíthatóságát vizsgálni.

kirugtak-a-munkahelyemrol-tippek3.jpg

6. Dolgozz ki egy tervet

Az álláskeresés komoly munka, hagyj rá elegendő időt. Legyen terved konkrét időbeosztással, mintha dolgoznál. Mikor kelsz fel, mennyi időt foglalkozol délelőtt és délután az álláskereséssel. Pontos heti ütemterveket készíts és pénteken nézd vissza, hogy a hétfőn kitűzött célokból mennyit sikerült megvalósítanod. Jó, ha a céljaid számszerűek és mérhetőek (hány helyre küldesz önéletrajzot, hány olyan emberrel fogod felvenni a kapcsolatot, akik segíteni tudják az álláskeresésed.)  

 EGYÉNI OUTPLACEMENT PROGRAMOK

Gyakran foglalkozunk olyan álláskeresőkkel, akik akár 10-15 évnél hosszabb ideje nem kerestek állást, de nem ritka a 30 éves munkaviszony után váltani kívánó vagy kényszerülő résztvevő sem.