4 tulajdonság, ami nélkülözhetetlen egy HR-es számára

Alapvető, hogy a HR-esnek jól szót kell tudnia érteni az emberekkel. Mi több, érdeklődnie kell aziránt is, hogy milyen folyamatok játszódnak le egy kolléga, vagy éppen egy álláskereső lelkében és fejében. De milyen tulajdonságok szükségesek még ahhoz, hogy valaki igazán jó legyen ebben a szakmában? Erről mondják most el a Jobsgarden-ITJobs vezetői a véleményüket.

jobsgarden_itjobs_hr.jpg

A jó HR-es top-tulajdonságai a következők: diplomáciai készség, üzleti érzék, empátia és hatékony érdekérvényesítés. A szakma különböző részterületei persze külön-külön készségeket igényelnek, de ezek a kompetenciák alapvetőnek számítanak. És hogy ne csak általánosságban beszéljünk ezekről, lássuk, mivel támasztják alá mindezt szakértőink.

Legyél jó diplomata, kiváló üzleti érzékkel

„Egy rátermett HR-es jó kommunikátor és zseniális diplomata. Hiszen a munkavállaló és a munkáltató érdekeit egyszerre kell képviselni. Ugyanakkor fontos a magas érzelmi intelligencia-faktor is, hiszen munkánk középpontjában az ember áll, és az embereknek sokfélék a motivációi.” – mondja Gárdus Zsuzsa, vállalatunk, a Jobsgarden-ITJobs ügyvezetője. Ami a készségeket illeti, szerinte kiemelten fontos az idegen nyelvek ismerete, ha pedig HR-adminisztrációs, vagy éppen kontrolling területen dolgozik valaki, erősebb matematikai készségek is szükségesek.

A HR-es érdeke, hogy jól működő, motivált csapatot alakítson ki. Ez felelősségteljes feladat, aminek közvetlen hatása van a cég működésére is. Éppen ezért hatékonynak kell lennie az érdekérvényesítésben házon belül is

– ezt már Paulovics Éva, a Jobsgarden-ITJobs vezetője hangsúlyozza. Ezen kívül amit kiemel, az a kiváló üzleti érzék: „Az üzleti szemléletmód nélkülözhetetlen – egy jó HR-es jól bánik a számokkal és képes az üzlet nyelvén elmondani érveit. El kell érnie, hogy a vezetők magukkal egy szinten lévőnek érezzék az ő pozícióját, és hogy kiemelt fontossággal kezeljék a személyügyeket.”  – mondja.

Láss bele a másik lelkébe és fejébe

Vakulya Krisztina, cégünk egyik divízióvezetője szerint az ideális HR-es proaktív és kíváncsian fordul az emberek felé. Röviden: empatikus! Érdekli, hogy milyen folyamatok zajlanak a munkatársak lelkében és fejében. „Nélkülözhetetlen a nyitottság az új információkra, technológiákra, ismeretekre. Továbbá az eredményorientált gondolkodásmód, az extrovertáltság, az alaposság, a gyors gondolkodási és asszociatív képesség és a jó szervezőkészség mind-mind olyan tulajdonságok, amelyekkel rendelkeznie kell egy szakmabelinek.” – teszi hozzá. 

Figyelnünk kell arra, hogy mit akar egy pályakezdő, és arra is, hogy mit egy cégvezető. Össze kell hangolnunk a különböző igényeket, és közben el kell érnünk azt is, hogy a saját céljainkat is átvigyük a rendszeren

– ezt a szintén divízióvezető Sági Adrienn mondja, aki a hatékony érdekérvényesítő képességet jelöli meg a szakma legfőbb alapjaként. Székely Lilla ugyanezen az állásponton van, de ő mindennek középpontjába a megértést helyezi. Különböző embereket különböző vágyak és érdekek mozgatnak, ezeket kell tudni felismerni. „A munkaerő-közvetítés esetében az a lényeg, hogy a toborzó jól meg tudja érteni a pozíciót, amire a jelöltet keresi. Ha megérti, hogy a megbízói oldalon a munkaerő felvételért felelős HR-esnek miért vannak bizonyos elvárásai, akkor tud olyan munkavállalót keresni, aki jól építi majd az adott céget.” – mondta.