A munkahelyed hét mesterlövésze

all_292603085.jpg

Életünk során nagyjából negyven évet kell munkahelyeken töltenünk, úgyhogy találkozhatunk mindenféle alakkal, legszínesebb drámánk ez. És azért ismerjük el: nem feltétlenül szórakozásból dolgozunk, ezért nem is mindig könnyű problémamentesen létezni egy munkahelyi közösségben. Más-más stratégiák működnek mindenkinek, amelyek a teljesség és a tudományosság igénye nélkül szerintünk ilyen karakterekben öltenek formát:

1. A rocksztár

 

rockstar_500380612.jpg

A rocksztár egy nonkonform valaki, akire egyáltalán nem lehet hatni, de amikor dolgozik, az elképesztően jó eredményekkel jár. Sokaknak az lehet a benyomása, hogy nehéz szót érteni vele, de nem érdemes feladni: a közösen kialakított játékszabályok előre vihetik a munkakapcsolatot. A súrlódások úgyis elkerülhetetlenek, ilyenkor pedig nem árt, ha a harsány rocksztár a mi oldalunkon áll!

 

2. Az ifjú bika 

 

ifju_bika_102443164.jpg

Nála a lényeg a teljesítmény. Minden kihívást magának akar, mert bizonyítania kell, hogy egyedül is leküzdi az összes akadályt. A lazaság nem az ő asztala, nem nyugszik, amíg rengeteg elismerést be nem zsebel. Ha vele kell dolgoznod, jobb ha felkötöd a nadrágot és mindent beleadsz te is. Jó esetben kooperatív és bevon a munkába, valamint később megosztja az elismerést is. A rosszabb esetbe jobb bele sem gondolni…

 

3. A hajcsár 

 

a_hajcsar_73106857.jpg

Olyan ő, mint az ifjú bika, csak mivel sokszor szorong és nehezen éli meg a mérföldköveket, pokollá teheti az életünket. Főleg ha ő felelőse az adott projektnek. Ugyanakkor, amikor jó passzban van, lehet rá számítani, mert odafigyel a határidőkre, és betartatja azokat, nem él vissza mások idejével. A dinamizmus hajtja őt előre. Akkor van szerencséd, ha érzelmileg nem hat rád a szorongása.

 

4. A házi pszichológus

 

a_hazi_pszichologus_103977011.jpg

A munkahely egyik kedvenc alakja. Az a személy, aki mellett a legjobban fel tudsz töltődni, aki úgy mondja, hogy minden rendben lesz, hogy el is hiszed neki. Kellemes és melegszívű, aki úgy érzed, nem ítél el.

5. A robot

 

a_robot_100531771.jpg

Mindannyiótok titkos példaképe, mert ő a leghatékonyabb. Mindent rá lehet pakolni, húzza a szekeret becsülettel és nem problémázik. Nem is nagyon illik rákérdezni, hogy ezt miért csinálja, de ha van valami tanácsa, arra érdemes odafigyelni. 

 

6. Az illuzionista 

 

az_illuzionista_692995204.jpg

Ő egy nagy kérdőjel. Nem igazán érteni, hogy ő mit csinál. Egyszerűen sikeres és kész. Ahogy az lenni szokott ilyen esetben, sok emberben felmerül a gyanú, hogy az illuzionista nem is ért semmihez, csak jól fekszik a főnököknél. Nem szép, nem szép, de ez van.

 

7. A királylány/királyfi 

 

kiralylany_131346383.jpg

Ő még nincs betörve. Neki látványosan nehezére esik a csapatmunka, nincs hozzászokva, hogy együtt kell működnie emberekkel. Azért nehéz is vele, mert munka közben mintha nem is lenne hajlandó jól érezni magát, sóhajtozik és megsértődik. Kicsit lehet sajnálni, de talán jobb kemény kézzel viszonyulni hozzá, különben nem fog fejlődni, sőt még a fejünkre is nőhet. Ha szerencsénk van, akkor viszont igaz lehet rá a mondás: teher alatt nő a pálma.


Szerintetek milyen karakterek lehetnek még jellemzőek egy munkahelyen?