Állásinterjú egy robottal

El tudod képzelni, hogy a hőn áhított pozíció megpályázása után az első interjúd a virtuális térben, egy robot által feltett kérdésekkel indul? Nem, ez nem egy SCI-FI jelenet, hanem a valóság, amely várhatóan a magyar gyakorlatban is megjelenik!

interview_coffeeshop.jpg

Egyre több szakmában és iparágban jelennek meg az emberi munkaerő mellett robotok, korábbi becslések szerint Magyarországon akár félmillió munkahelyet lehetne automatizálni. Amíg ez a jelenség korábban leginkább a fizikai munka területén volt jellemző, főként a rutinfolyamatoknál, addig mára már tudható, hogy a szellemi munka egyre több területére, így a HR folyamatokba is hamarosan begyűrűzik ez a tendencia. Már most is vannak olyan cégek, melyek - előre meghatározott kritériumok alapján -  a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal szűrik elő az önéletrajzokat. A robotok ebben az esetben algoritmusokat és számítógépes programokat jelentenek.

Mit jelent ez a pályázókra nézve?

Robot HR-es küldheti például az interjú kérdéseket emailben, a válaszainkat pedig ki is elemzi. Találkozhatunk a robottal chat vagy videóinterjú formájába: felteszi nekünk a kérdéseit (és velünk egy időben akár még több száz vagy több ezek jelentkezőnek), majd a tartalom mellett figyeli a szóhasználatunkat, a hangsúlyainkat, a mimikánkat, a testbeszédünket, miközben a háttérben már készül is rólunk egy 360 fokos értékelés.

A jövőben egy ilyen szituációban ugyanúgy a számítógép elé kell ülni, akár a saját lakásodban vagy egy kávézóban, mint most a videóinterjúknál, csak éppen nem egy hús vér ember lesz a túloldalon. A válaszaid után pedig akár azonnal kiderülhet, hogy továbbjutottál-e a következő körre. Persze nem csak számodra, hiszen rajtad kívül akár az összes jelölt veled egy időben áteshetett a procedúrán.

De hogyan lehet álláskeresőként felkészülni az új helyzetre? Az biztos, hogy teljesen másképp kell majd hozzáállni egy ilyen típusú interjúkhoz. Nagyobb hangsúlyt kaphat az összeszedettség, a koncentrált figyelem és az, hogy kezelni tudjuk, komolyan vegyük magát a helyzetet.  A robot az interjú során tesztelheti azokat a készségeket és kompetenciákat, amiket magunkról a jelentkezéskor megadunk, vagyis értelmetlen lesz hamis dolgokkal felturbózni az önéletrajzot.

HR-es megközelítésben

A HR robotok térhódítása nagyban megkönnyítheti a toborzó cégek munkáját, mert az interjúk lebonyolításán túl az algoritmusok akár azokat az álláskeresőket is fel tudják kutatni a neten, akik az adott pozícióra nem is jelentkeztek. Tavaly Magyarországon is bemutatkozott  az egyik ilyen robotinterjú szoftver. Az alapító, Jacky Hazan a HR Festen azt mondta: a robot (vagyis a számítógépes program) a mesterséges intelligenciának köszönhetően folyamatosan tanul és „okosodik” az interjúkon a machine learning, vagyis a gépi tanulás által. „A nagy adatmennyiség feldolgozására irányuló tudományos erőfeszítések és a gépi tanulás szépsége abban rejlik, hogy mivel adatok által vezérelt folyamatról van szó, minél több interjú megy keresztül a rendszeren, annál pontosabb lesz” – fogalmazott.

Magyarországon ma még nem jellemző a HR-ben a robotinterjúztatás, de abban biztosan nagyon hasznos lenne, hogy a sourcing hosszú és időigényes folyamatát elvégezze. A szakembereknek pedig megmaradhat a végső kiválasztás szépsége, ahol tényleg szükség van az emberi tényezőre, hogy egyebek mellett kiderüljön, a jelölt beilleszthető az adott cégkultúrába. Vagyis a robot HR-es jelenleg leginkább egy döntéselőkészítő és támogató eszköz, de a változás a küszöbön áll, legyünk nyitottak rá!