Hogyan találnak rád könnyen a fejvadászok?

Tippek, trükkök a szakértőktől!

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért toporog egy helyben a karriered? Miért nem talál meg téged egyetlen fejvadász sem? Fent vagy a LinkedIn-en, regisztráltál az összes állásportálra, de mégsem csörren meg a telefon? Hol lehet a hiba? A Jobsgarden researcher kollégái elmondják, mit csinálsz rosszul!

cv_tanacsadas.jpg

 CV az adatbázisban

Máté - aki az SSC divízióban szűri a pályázatokat nap, mint nap -  az önéletrajz frissítést emeli ki elsőként. „Nem elég a magyar önéletrajzot szerepeltetni a nagyobb állásportálok adatbázisaiban, az angol nyelvű CV-t is érdemes feltölteni, és ezeket rendszeresen, akár 4-5 hetente kell frissíteni. Mi, akik a keresést végezzük, arra is szűrünk, hogy mennyire régi egy pályázati anyag” – tanácsolja.

Már a legtöbb állásportálnak van többfunkciós nyelvi szűrője, ahol a nyelvi szintet is be lehet állítani, de a találat csak akkor lesz releváns, ha a pályázó is beállította vagy feltüntette, hogy milyen szintű a nyelvtudása. „A LinkedInen is érdemes a nyelvi szintet pontosan meghatározni, mert az is közelebb visz minket, hogy Rád találjunk” – hangsúlyozza Máté.

Kulcsszavak

„Mindig megvizsgáljuk, hogy mi az adott pozíciót jellemző kulcsszókészlet és ezekre is keresünk az online felületeken a könyvelőtől az értékesítőig. Ezért azt javaslom, hogy ha te SAP-ben könyvelsz, akkor tüntesd fel azt is, vagy ha valamilyen speciális értékesítői szoftvert használsz a napi munkádban (például Salesforce, Opera). Ha beszerző vagy, akkor „buyer”, „purchaser” vagy „supply chain” lesznek azok kifejezések, amikre biztosan rákeresünk. Technikai tudásnál - területtől függően - lényeges, hogy rendelkezel-e mondjuk Oracle tapasztalattal vagy egy speciális területen megszerzett vizsga is érdekes lehet, mint például az ITIL. Ha még nincs a kezedben a vizsgabizonyítvány, akkor is érdemes beírni, hogy folyamatban van a képzés. Azt majd a recruiter úgyis eldönti, hogy ez elegendő-e vagy sem” – sorolja a tippeket Máté.

Dorka, a Jobsgarden researchere főként IT területen keresi a pályázókat. Naponta több száz önéletrajz megy át a kezei között. Szavai szerint „a CV nézegetés a hobbija”. Ő is ráerősít Máté szavaira: azt javasolja, hogy a feltöltött önéletrajzban egy adott szakterületen belül is érdemes alaposan részletezni, hogy mivel foglalkozunk a napi munkánk során, legyenek felsorolva a technológiai tapasztalatok, a specifikus a programozási nyelvek, azok alfajai, mert mindennek megvan a maga szakszókészlete. „Mi, akik a másik oldalon ülünk, csak azokra az információkra tudunk rákeresni, amik fel vannak tüntetve egy önéletrajzban, így érdemes minél bővebben, olyan adatokat is feltüntetni, amelyeket elsőre talán nem is gondolunk fontosnak” – tette hozzá. Példaként említette, hogy nekik az is lényeges információ, hogy egy NET fejlesztőnek, aki C# programnyelvben dolgozik, van tapasztalata ASP. NET fejlesztésben is? Hogy ez egyértelmű legyen, írjuk bele a pályázatunkba is, hogy adott pozíción belül még mely részterületekhez is értünk, mert az sokkal előrébb visz minket egy munkahelyváltás során!

 Te kit vennél fel?

Mindig érdemes beleképzelni magad a munkakörnyezetbe: vajon, ha te végeznéd a kiválasztást, akkor kivel dolgoznál szívesen? Mit kérdeznél meg a leendő kollégától? Milyen tapasztalatokkal kellene, hogy rendelkezzen? Vannak területek, ahol lényeges az iskolai végzettség, ezeknél konkrétan rákeresnek erre is, vagyis pontosan kell feltüntetni az önéletrajzban. Beszédes lehet a pozíció neve is. Ha egy senior controlller munkakört szeretnénk betölteni, akkor a controllereket és junior controllereket fogjuk megnézni, azokat, akiknek jó előrelépési lehetőséget tudunk biztosítani, így az is fontos, hogy a pozíciónkat pontosan tüntessük fel beleértve azt is, hogy mennyi (hány éves) tapasztalattal rendelkezünk. És ami nem maradhat ki: minden munkakörnél érdemes 4-5 vázlatpontot feltüntetni, amiben részletezzük a napi feladatainkat – véli Máté.

IT területen nem lényeges annyira az iskolai végzettség, de nyilván előnyt jelenthet, ha megvan. „Manapság egyre gyakoribbak az átképzések az informatika területén is, például vannak, akik egy 3 hónapos gyorstalpaló programozói sulit végeznek el. Ez azonban még kevés egy jó munkahely megszerzéséhez. Érdemes a képzésen belül gyakorlati helyet megpályázni, ahol konkrét programozót, szakembert képeznek belőled. Ez azért fontos, mert általában minimum egy gyakorlati évre szükség van az állások betöltéséhez. Ugyanezt el lehet mondani a friss diplomásokról is, nekik is érdemes a gyakornokoskodást feltüntetniük, ha az illeszkedik a szakmai profiljukba és nem mondjuk árufeltöltés, vagy fénymásolás” – állítja a researcher.

Ne ugráljunk

Dorka arról is beszélt, hogy a „jobhoppereket” nem feltétlen veszik komolyan a fejvadászok. Nem mutat jól egy olyan önéletrajz, amelyben néhány havonta új munkáltató szerepel. Érdemes végigcsinálni legalább egy-két projektet, mert ez mutatja meg, hogy amit elkezdtél, azt be is fejezted, illetve mutatja a lojalitást, az elkötelezettséget is! Érdemes tudni, hogy ahol a munkavállalók nagy megbecsülésnek örvendenek, ott folyamatos képzéseket kapnak, fejlesztik a készségeiket, csúcstechnológiákkal ismertetik meg őket, amelynek az alkalmazásával, sokkal piacképesebbek maradnak! Ezeket a képzéseket is érdemes feltüntetni egy CV-ben!

Máté bónusz  tanácsa: fontos a kapcsolatrendszer! Jelöljük vissza a recruitereket, ha komolyan állást keresünk, mert csak akkor tudnak nekünk – gyakran meg sem hirdetett – állásokat ajánlani, ha látják az elérhetőségeinket! Let’s Connect!