Ahány nyelven beszélsz, annyi ember vagy

A mondás igaznak bizonyul: a globális szolgáltató központok (SSC-k) és a magyarországi Regionális Központok elterjedésével a nyelvtudásnak egyre nagyobb szerep jut a munkaerőpiacon, az angol nyelv legalább középszintű, kommunikációképes szintű ismerete alapelvárássá vált. Óriási előnyre tehet szert, aki az angolon felül folyékonyan beszél valamilyen európai nyelvet. shutterstock_349954358.jpg

kep1.jpg

A legnagyobb állásportálok hirdetéseit szemügyre véve arra a megállapításra juthatunk, hogy szellemi munkakörök esetén a lehetőségek háromnegyedénél elvárás valamilyen idegen nyelv legalább középfokú ismerete. Ez még azokban az esetekben is jellemző, mikor a munkavégzés magyar nyelven történik, mivel a multinacionális nagyvállalatok belső kommunikációja jellemzően idegen nyelven zajlik, illetve sok esetben a közép- és felsővezetők sem magyar anyanyelvűek.

60 globális szolgáltató központ hazánkból látja el más országok beszerzési, IT, HR és pénzügyi támogatását, így számos pozíciókban elengedhetetlen az „anyaország” nyelvének ismerete.

A mellékelt diagram jól szemlélteti, hogy a legtöbb álláslehetőség azoknak áll rendelkezésére, akik az angol mellett németül vagy franciául beszélnek. Nem elhanyagolható a spanyol, olasz és a holland nyelv ismerete sem. A további nyelvek magukba foglalják a cseh, szlovák, svéd, lengyel, orosz, portugál, norvég, román, finn, dán, kínai, szlovén, héber, török, horvát, észt, japán és arab nyelveket.

kep2.jpg

Figyelembe véve az álláslehetőségek számát és az adott nyelvtudással rendelkező aktív álláskeresők arányát, azt mondhatjuk, hogy a holland, portugál, skandináv (svéd, dán, norvég, finn), cseh, lengyel és héber nyelvtudással valószínűleg kisebb konkurenciánk lesz a munkaerőpiacon. Azok a pályakezdők, akik a fenti nyelvtudások valamelyikével rendelkeznek, közel negyedannyi idő alatt tudnak elhelyezkedni –átlagosan 2 hét alatt -, mint például egy angol-német nyelvtudású jelölt. Ennek egyik oka a kereslet-kínálat kiegyensúlyozottsága, illetve a kisebb verseny.

kep3.jpg

Fontos tehát hangsúlyoznunk, hogy az angolon túli plusz nyelvtudással rendelkezőknek nagyságrendekkel gördülékenyebb az elhelyezkedése a munkaerőpiacon. Érdemes időt és energiát fektetni a nyelvtanulásra, főként a különleges nyelvek elsajátítására, mert hosszú távon rendkívül kifizetődő befektetésnek bizonyul.

Hasznos tippek, jó tanácsok önéletrajz, motivációs levél írásához és az állásinterjúhoz