Fejvadásszal van dolgod? Ezekre figyelj!

Ha úgy érzed, a meghirdetett vezetői állások rendre kicsúsznak a kezed közül, hiába pályázol, nem kerülsz fel a shortlistre, vagy nem is tudod, mit tehetnél még a legjobb munkahely megszerzéséért, akkor minden jel szerint van még mit kihoznod a fejvadászokkal ápolt kapcsolatodból. Ők elsősorban a cégek igényeit szolgálják ki, nem egyes embereket képviselnek, ennek ellenére érdemes tisztában lenni vele, mit csinálnak, hogyan dolgoznak, mert nagyrészt a megítélésükön múlhat a Te jövőd is. De mégis mit tegyél, illetve mit ne tegyél, ha megkeres egy fejvadász? Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. 

fejvadasz.png

A kapcsolat a fejvadászokkal kétoldalú történet, de a fejvadász szemszögét kevesen ismerik, mert a legtöbben magától értetődőnek veszik, mit kell tudni erről a szakmáról és művelőiről. És persze a józan logika sokszor elég is lehet, mégis vannak praktikus tanácsok, amiket érdemes meghallgatni és megfogadni.

Mi hasznosat tanulhatok a fejvadásztól?

A fejvadász alapvetően gyorsan el tudja dönteni, hogy lát-e benned potenciált az adott vezetői poszt kapcsán vagy sem – ezt valószínűleg te is tudod. Ha nem is kerülsz be az aktuális pozíció jelöltjei közé, attól még érdemes nagyobb érdeklődést mutatni és kikérni a véleményét a pozíció, vagy saját magad kapcsán is. Egyszerűen azért, mert segíthet az elvárások és igények egyeztetésében, tud közvetíteni a megbízó és a pályázók között, továbbá hasznos tanácsokat, tippeket adhat az esélyekkel kapcsolatban.

Mi az, amit sose mondj egy fejvadásznak?

Azt, hogy fogalmad sincs, mit szeretnél csinálni. A jó fejvadász időt spórol a megbízó cégnek, és ha ügyes vagy, neked is! De nem fogja helyetted kitalálni, mit kell csinálnod. Mivel elsősorban közép- és felsővezetői állásokkal foglalkozik, nem feltételezné, hogy a megkeresett álláskeresők nem elég határozottak. Sokan azonban mégsem készülnek fel eléggé az első találkozóra, és ilyen amatőr kijelentésekkel kezdik a beszélgetést. Rajtad múlik tehát, hogy legyenek világos elképzeléseid, céljaid, átgondolt és a pozícióra szabott CV-d. Vedd komolyan az interjút, és alaposan készülj fel rá előzetesen!

Ha most nem ment jól, miért lennél jobb az állásinterjún?

Sokan elfelejtik, hogy álláskeresőként érdemes a fejvadászt ugyanolyan komolyan venni, mint a leendő munkáltatót. Ennek több oka is van. Egyrészt, később is találkozhattok akár egy másik keresési folyamatban. Másrészt, mert hasznos tanácsokat kaphatsz tőle: egy fejvadász ezer olyan plusz szempontot tud mondani, amit nem könnyű kikövetkeztetni, amikor egy hirdetésre jelentkezel. És ami a legfontosabb: ha egy vezetői állásért 120-an indulnak, ő állítja össze a jelentkezők szűkített listáját, akiket alapból érdemesnek tart az adott pozícióra. Ha bármilyen okból nem teszel rá elég jó benyomást és nem kerülsz rá a shortlistre, meglehet, hogy a jövőben is eleve nehezített pályán indulsz nála, vagy akár többet a közeledbe se néz majd.