Milyen zenét (ne) hallgass munka közben?

Klasszikus, elektronikus, vagy csak a puszta zajok

Drum and bass vagy hardcore techno? Ambient vagy Mozart? Esetleg Hans Zimmer legjobb filmzenéi? Ha épp munka közben talál meg ez a cikk, hagyj abba mindent, és pattanj fel velünk a virtuális bulivonatra! Javaslunk néhány zenét, ami munka közben felpörget és motivál, vagy éppen ellazít és segít koncentrálni.

shutterstock_258780473.png

Egyre többen bújnak el a fülhallgatóik alatt

Mielőtt belecsapnánk, egy kis érdekesség: az akkoriban nagyjából még „csak” 15 millió feliratkozóval rendelkező digitális zenei szolgáltatás, a Spotify 2014-ben készített egy felmérést, amelyből kiderül, hogy az emberek 61 százaléka hallgat zenét munka közben. Hogy milyen célból? Elsősorban azért, hogy meglegyen a munkakedv, és növekedjen az eredményesség.

A témában nemrég itthon is készült egy nem reprezentatív felmérés a Marketingszöveg.com által, amely többek közt kimutatta, hogy a megkérdezettek  több mint ötöde a hosszú, elektronikus mixeket tolja munka közben, 14 százalékuk viszont a klasszikusra esküszik. De ez nem minden: bármennyire is fura, minden tizedik megkérdezett zajokat, természeti hangokat, vagy kávézóban hallható halk beszélgetéseket hallgat klaviatúra-püfölés közben.

Texasi kávéház-hangulatot a magyar fővárosi kockairodába!

Ha már felhoztuk a háttérzaj-kategóriát, mutatunk valamit, ami egyszerre hirdeti az internet zsenialitását és szolgál ki mindenféle emberi igényt, legyen az bármennyire furcsa. Mert persze, Youtube-on bármi megtalálható, de most ajánlunk neked egy oldalt, ami kifejezetten a háttérzajokra szakosodott.

A Coffytivity nevű site-ot egyenesen azért találták ki, hogy segítsék a hatékony munkavégzést. És van itt minden: reggeli nyüzsgés, ebédelős vagy egyetemi közeget idéző háttérzaj. Rossz hír, hogy az igazán különlegesekért már fizetni kell. Ilyen a brazil bisztró vagy a texasi teaház. Nem hiába, a minőségnek ára van…

Jöjjön némi Mozart

Ha szeretnél egy szinttel mélyebbre menni, hogy elmélyülhess az adott feladatban, illetve hosszabb időn keresztül fenntartsd a koncentrációdat, azt ajánljuk, hogy próbáld ki a következőket:

  • Mozart – zenéje különösen jótékonyan hat az intelligenciára, bizonyos térbeli-logikai és értelmi feladatoknál rövid távon fejlődést eredményez. Ezt Mozart-effektusnak is hívják

  • Hans Zimmer filmzenék, csak a klasszikusok közül néhány: Gladiátor, Eredet, Hajsza a győzelemért, Batman vagy A Karib-tenger kalózai. Olyan szerzemények ezek, melyekben egyszerre van meg az inspiráció és az elmélyülés, garantált tehát, hogy jól fog menni tőlük a munka.

Szárnyaljon a kreativitás

Chillout vagy ambient – tehát a nyugodtabb, elektronikus, instrumentális zenék – jönnek jól az agynak, ha bonyolultabb feladat elvégzéséről van szó.

Az elektronikus válfajok nem igénylik a figyelmünket, viszont az absztrakt gondolkodásért felelős agyterületeket aktiválják, így serkentik a kreativitást, hogy a jobbnál jobb ötletek szabadon bújhassanak elő elménk hátsó részéből.

Ezeket hallgatjuk mi

Mi a Jobsgarden-nél a rengeteg állásinterjú előtt vagy után rendszeresen hallgatunk zenét. Ez segít minket abban, hogy szellemileg frissek maradjunk egész nap.

Ezért szeretünk például néha felpörögni egy kis Foo Fightersre, vagy éppen két interjú közt lazulni és kikapcsolni, amiben a Rudimental és Parov Stelar nagy segítségünkre szokott lenni. Ha pedig háttérzenére van szükségünk, akkor többek közt Florence + The Machine-t, Møme Vs Midnight To Monaco-t, Seinabo Sey-t, vagy éppen Rag'n'Bone Man-t hívjuk segítségül.

Ha jót akarsz, ezeket ne hallgasd munka közben

A túl sok dalszöveg az ellenséged munkavégzés közben, ugyanis elvonja és leköti a figyelmed. A gyorsan változó, sokszínű dallamok vagy a hirtelen ütemváltások pedig kizökkenthetnek az elmélyült koncentrációból. Rap, hip-hop vagy pop kizárva tehát.

Az új zenéket sem munka közben ajánlott ízlelgetni, mert ellentétesen hatnak a produktivitásra: tudat alatti szinten odafigyelünk a dallamokra és a szövegre, hiszen az agyunk számára új ingert jelentenek. És nem ajánljuk a koncertfelvételeket sem – az esemény felfokozott élménye miatt nem hagynának nyugodtan dolgozni.