Bemutatjuk a legmerészebb felmondásokat

Ha boldogtalan vagy a munkahelyeden, mondj fel! Ha tahó a főnököd, és nem látsz arra esélyt, hogy ez változzon, mondj fel. Mondj fel és keress egy olyan helyet, ahol megbecsülnek, és ahová mosolyogva járhatsz be reggelente – legalábbis ez lenne a cél. Itthon felmondani az elbeszélések szerint összeszorult gyomorral és megható monológgal szokás, de vannak olyan helyei a világnak, ahol merészebben teszik mindezt. Ez már persze nem a felmondásról, sokkal inkább a bosszúról szól. De legalább szórakoztató.

shutterstock_430986301.jpg

Akik kiírták magukból sérelmeiket

Személyre szóló üzenetben felmondani rendkívül stílusos. És nagyon praktikus is persze, mert nem kell hozzá személyesen találkozni az addigi főnökkel. Alább mutatunk erre két szemléletes példát. Az első a minimalizmus császára, egy bizonyos Adam, aki a munkahelyének, egy gyorsétteremnek a külső kijelzőjére írta ki, hogy bizony neki elege lett és felmond. Tette ezt tömören és velősen, nem éppen irodalmian, de legalább őszintén, önmagát nem cenzúrázva.

1.jpg

„Kilépek, Adam, és cse...d meg :)”

Mutatunk egy másik elégedetlen munkavállalót, aki a levelezés romantikus műfajába lehelt némi életet. Ő azért jobban körbemagyarázta, mint Adam, de a lényeg ugyanez volt. És a főnök sértegetése itt sem maradt el.

2.jpg

(„Kedves Nicky, láttam a leveledet. Ne aggódj, nem vagyok dühös. Értem, hogy miért gondolod azt, hogy „inkonzisztens” vagyok és „nem igazán egy csapatjátékos”. Mármint, ezt arra értsem, amikor falaztam a barátnődnek, amikor épp bajban volt? Ez igazán nagy önzés tőlem. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy négy év alatt két nap betegszabadságot vettem ki…. milyen inkonzisztens, őrület! Szóval igaz, értem én, sajnálom, hogy így érzed, de ilyen az élet, ugye? Biztos vagyok benne, hogy ez a bolt nélkülem sokkal jobban meglesz. Minden jót meg minden. U.I. Nem jövök be holnap sem, mert cse…d meg.”) 

Akik táncoltak, daloltak, vagy felbéreltek egy komplett zenekart

Az igazán nagy durranások között sok zenés megoldást találunk. Tulajdonképpen érthető, hiszen ha ennyire elfajul a helyzet, van mit ünnepelni.

Közülük Marina Shifin videós újságíró volt az egyik legkreatívabb. Ő ugyanis készített egy videót, amiben tánc közben meséli el, hogy megelégelte a túlórákat, és azt, hogy az ő munkáltatójának semmi más nem számított, csak a megtekintések száma. A mindennapi hajtás közben nem tudott kreatívkodni, így most megtette búcsúvideójában.

Egy Rhode Island-i hotel takarítója, a 23 éves Joey DeFrancesco sem volt kispályás: felbérelt egy komplett zenekart, hogy húzzák el a főnöke nótáját. Meg is tették, méghozzá az örök klasszikus Macskajaj zenéjére. Utólag Joey bevallotta, nem gondolta, hogy ennyire népszerű lesz az akciója.

Itt tudjátok megnézni a videót:

És alább látható még egy szórakoztató műsor, ezúttal egy valódi a capella, melynek témája ezúttal a felmondás volt. Érdemes nézni a kollégák arcát…

Aki a levegőben döntötte el

Steven Slater légiutaskísérő sztorija is ismeretes, bár ez azok közé tartozott, amik jogi következményekkel jártak. Az esetet és az indulatfolyamot egy utas indította el, aki szabálytalanul, a leszállás során felállt és elkezdett pakolni. Slater odement hozzá, hogy figyelmeztesse, de a nyitott tárolóból kiesett egy csomag és fejbe verte. Bocsánatkérés helyett azonban az utas szitkozódni kezdett. Itt szakadt el a cérna Slaternél, aki felháborodottan odament a reptéri hangosbemondóhoz, és eléggé kikelt magából. Nem éppen irodalmi stílusban elmondta a véleményét az utasról, majd megköszönte az addigi együttműködést azoknak, akik tisztességesen viselkedtek vele. Majd bejelentette, hogy felmond. És most jön a legjobb része a sztorinak: landolás utána vészcsúszdán hagyta el a gépet, majd hazament.

Akik leprogramozták

Mi más jelenthetné a kreatív felmondás zálogát, ha nem a szakmai szkillek segítségül hívása. Azoké a szkilleké, amelyek valószínűleg nem voltak túlságosan megbecsülve az addigi munkaévek alatt.

Nagyszerű példa erre Jarred Farbs, aki úgy döntött, dolgozzon meg kicsit azért a főnöke, hogy megtudja, pontosan mit is akar. Ezért a Super Mario-nak leprogramozta egy pályáját, melynek a végén található a válasz arra a kérdésre, hogy vajon fel fog-e mondani…  

De volt olyan programozó is, aki egy felugró ablakot hozott létre annak érdekében, hogy világos legyen, mit akar. Adott három lehetséges megoldást is: egy lehetőség a szerződés újratárgyalására, egy a HR-osztály bevonására és egy a figyelmen kívül hagyásra.

3.jpg

Hűséges hal és önérzetes pincérlány

Vicces, emlékezetes felmondásokat természetesen a filmekből is könnyen tudunk idézni.

Itt van például a kultfilmként számon tartott Hivatali patkányok, és annak egyik legendás jelenete, melyben az éttermi vezető azon méri le a pincérnő (Jennifer Aniston) lelkesedését, hogy hány darab kitűzőt visel. Neki pedig ebből egyszer csak elege lesz…

A Jerry Maguire – A nagy hátraarc-ban viszont inkább kínosra sikerült a kilépés, ugyanis a sportügynök viszi magával a barátját is, aki történetesen egy hal, de bizton állítja róla, hogy jobban teljesít viselkedés terén, mint a munkatársai. Aztán fogja a cókmókját és záródik mögötte a lift.