Ha nyár, akkor kánikula. De miben menjünk dolgozni?

Hasznos tanácsok azoknak, akiket köt a dress code, de nem akarnak elolvadni az irodában

shutterstock_74052550.jpg

A nyár legmelegebb napjaiban bizony gondot okoz, hogy mit vegyünk fel a munkahelyre, hogy az ápoljon és eltakarjon, illeszkedjen a dress code-hoz, ugyanakkor ne is kapjunk agylágyulást vagy hőgutát a nap végére. Érezve a probléma súlyát, adunk néhány feszültségcsökkentő és közérzetjavító tanácsot a kánikula idejére.

Mi a dress code szerepe?

 Bár nem mindenki rajong érte, a dress code nem haszontalan és nem is újkeletű dolog: ősidők óta használjuk a ruházatot a megkülönböztetés egyik eszközeként.

Ha tollpalást, akkor a hawaii törzsfőnök, ha bíborszínű ruha, akkor a római császár, ha sárga színű öltözés, akkor pedig a kínai császár kell, hogy az eszünkbe jusson.

kinaicsaszar.jpg

A dress code-nak jelzésértéke van: az öltözködés-történet szerint Kínában csak a császár viselhetett sárgát

 

Nincs ez ma sem nagyon másképp a különböző szakmák képviselői között, hiszen az öltözködésünkkel önmagunkról alkotunk képet, amibe beletartozik az is, hogy milyen iparágban, munkakörben, beosztásban dolgozunk. Filmesektől, színészektől, művészektől a kreatív, kényelmes öltözéket vesszük természetesnek, míg a „komolyabb” szakmák képviselőit (pénzügyi tanácsadókat) messziről felismerjük az utcán az öltöny-nyakkendőről.

A business formal öltözködési stílus követői számára nincs kegyelem, télen-nyáron, plusz és mínusz 30 fokban is kötelező az öltöny.

Hát, részvétünk.

 

De mi történik, ha aszfaltolvasztó meleg van?

És itt jön a probléma: a dress code ugyanis nem mindig veszi figyelembe a nyári időjárás sajátosságait.

Magyarul azt, hogy a nyáron képes olyan meleg lenni az idő, hogy még az árnyékban is elolvadsz… és így tartsd be a zárt ruházatot, meg az elegáns nyakkendőt.

Ez tehát egy probléma, aminek az áthidalásához minden nap kreatív ötletelésre van szükség.

A melegebb napokon ugyanis nem is olyan egyszerű előhúzni egy szettet, amiben kényelmesen vagyunk egész nap, tehát kellően rövid és lezser, ugyanakkor a munkahelyi környezetnek és a főnöki elvárásoknak is megfelel.

Hogy megkönnyítsük a választást, és elősegítsük a reggeli „mibemenjekdolgozni”-hisztéria minimalizálását, íme néhány egyszerű, dress-code-barát tanács, amit érdemes szem előtt tartani. És ezekkel kikerülheted a rosszalló tekinteteket is.

Felsőruházat – éljen a világos szín!

Nőként a meleg ellenére jó óvatosnak lenni, még csak véletlenül se ess abba a hibába, hogy túl lenge vagy átlátszó blúzt kapsz elő a szekrényből, mert a kivillanó melltartó nem szexi, ahogyan a mély dekoltázsú kedvenc felsőnket is inkább a pénteki bulira tartogasd.

Helyette válaszd inkább a kedvenc nyári fehér felsődet, vékony, de nem átlátszó anyagból, mert duplán jól jársz vele: a világos színnek köszönhetően nem fogsz már a villamoshoz sétálva hőgutát kapni, és mivel a fehér köztudottan mindent kicsit irodaivá tesz, a stílus miatt sem kell aggódnod.

Férfiaknak tilos a rövid ujjú ing! Soha, semmilyen körülmények között nem szabad rövid ujjú inget felvenni, ez alapszabály. Inkább legyen feltűrve az ingujj. Az lazább, de mégis elegáns. Ha végképp nem bírod ingben, kényelmes és komfortos alternatíva lehet a galléros póló, jól szellőző anyagból, világos színben.

shutterstock_641299495.jpg

A srácok már érzik, hogy is megy ez az öltözködés nyáron


Alsóruházat – legyen vékony!

 

Nőként a legtöbb helyen bátran vehetünk fel térd alá érő rövid, elegáns szabású nadrágot, vagy éppen szoknyát: utóbbi esetében viszont a hossz kritikus pont lehet: otthon leülve, lehajolva, tükör előtt ellenőrizd, hogy nem mutat-e túl sokat. Ehhez egy tipp: képzeld el, hogy az irodai székeden fogsz-e tudni benne kényelmesen ülni és dolgozni, elejét véve az egész napos feszengésnek és szoknyaráncigálásnak.

Hacsak nincsen a dress code-ban kerek-perec leírva, hogy télen-nyáron kötelező a hosszú nadrág viselése a férfiak számára, akkor jöhetnek a rövid fazonok; de vigyázat, a sportos stílusú, zsebes verziót kerüld el! A szaggatottat pedig pláne, az ugyanúgy tiltólistás, mint a rövid ujjú ing. Ellenben biztosan nem foghatsz mellé egy felhajtott szárú, klasszikus árnyalatú (sötétkék, szürke, bézs) fazonnal. Ha pedig hosszú nadrág, akkor a lényeg, hogy legyen vékony. A textil szövetnadrágok kényelmes és kellemesen szellőző megoldást nyújtanak, de ez esetben is fontos az elegáns szabásvonal. 

 

Lábbelik – a strandpapucs helye a strandon van

Közhely, de így van: munkahelyre mész, nem a strandra, így a strandpapucs tiltólistás. Ha a zárt lábbeli nem elvárás, egy csinos, telitalpú szandál telitalálat a hölgyek esetében.

Ami az urakat illeti, a vastag bőrcipőnél a melegben minden jobb, de azért vigyázz, hogy itt se legyél végletes. A szandál tehát kevésbé ajánlott, papucsot húzni pedig egyenesen tilos. Helyette húzz inkább egy könnyed mokaszint, vagy egy olyan, sportosabb cipőt, amit inghez is hordhatsz.

 

shutterstock_200625689.jpg

A nap szerencsés versenyzője pedig a férfi, akinek a tengerparton van az irodája. Talán ennél egy fokkal lazább öltözködést is megengedhetett volna magának.