A csapatmunka titkai

Csapatban dolgozni nem mindenkinek könnyű, és magától értetődő. Azzal az állítással viszont kevesen vitatkoznak, hogy igazi sikereket csak közös együttműködésekkel lehet elérni. A képességek ugyanis kiegészítik egymást, és ennek következtében az eredményességi mutatók jóval magasabbak lesznek. De mi kell ahhoz, hogy valaki jó csapatjátékos legyen? És mit tehetnek a vezetők annak érdekében, hogy erős legyen egy-egy team kohéziója?

shutterstock_80955316_1_m.jpg


Egy csapat működésének eredményessége a közös célon, és az egyének elhatározásán múlik. Azon, hogy adott esetben képesek-e meghajolni a közös érdek előtt, és alázatosan mindent megtenni a társaikért. A munkafolyamat kulcsa a kitűzött eredmény elérése, ami mindenkiben felébreszti a tettvágyat. A kialakított közösség szellemisége ilyenkor leginkább a csapatsportok pszichológiájához hasonlíthat, amikor az egyes sportolók egymásért is küzdenek, és a legjobb eredmény csak akkor valósulhat meg, ha mindenki a közösben gondolkodik, teljes erőbedobással küzd a csapatért, és megszűnik az egyénieskedés.  

 

Mitől működik a csapatmunka?

 

shutterstock_249010804_mosoly.jpg

Ilyen nyugodt és mosolygós arcokat lehet látni, ha jól működik a csapatmunka. 

Egy csapat akkor működik jól, ha az egyének kihozzák magukból a lehető legjobbat. És mivel mindenki másban jobb, a tettvágy összeadódik, és az eredményesség szintje egyre magasabb lesz. A csoportban történő munkavégzés mellett számos tényező szól: időt lehet spórolni vele, izgalmas, akár nem várt szempontok vetődhetnek fel, és egymástól rengeteg minden tanulható. Minél többet megmutat magából az ember, annál eredményesebbé teheti csapatát.

Ha vezető vagy, figyelj arra, hogy az egyes csoporttagok erényeit elismerd, és ha mód van rá, emeld is ki. Ez ösztönző erő lehet, és beindíthat egy egészséges versenyszellemet, ami motiváló erőként hathat. A kívülálló személyek pedig lehet, hogy egy-egy ilyen dicsérő megjegyzés hatására élénkülnek fel. Tehát nem minden esetben csak a csapat egészének, hanem időnként alkotóelemeinek elismerése is fontos és kifejezetten hasznos lehet.

 

Potenciális veszélyek

 

shutterstock_688614277_felrement.jpg

Ebben a csapatmunkában valami nagyon félremehetett. 

Ha az egók, és az erős individuumok felülkerekednek a csapatkohézión és a közös célokon, megjelenik az egyénieskedés – és az sok jóhoz nem vezet. Ekkor következik be a belső viszály, és a másik fúrása. Érdemes ilyenkor résen lenni, és figyelni a vitákra. Nem kell mindent egyből megoldani, a kibeszélésnek fontos funkciója van, hagyjuk, hogy a csoportdinamika végezze a maga dolgát. A parttalan viták azonban csak bomlasztják a kohéziót, tudni kell tehát azt is, hogy mikor jött el ez ideje a közbelépésnek. Ilyenkor segítséget nyújthat a cél újbóli felidézése, és a siker elérésére való ösztönzés.

 

Ami jót tesz a kohéziónak: az ünneplés

 

shutterstock_444269305_1_m.jpg

Jól tesszük, ha együtt örülünk a kisebb sikereknek is. 

Az egyik legjobb érzés és motiváció is egyben, ha a teljesítményt elismerik, és jut idő a siker érzetének megünneplésére, és arra, hogy megálljunk egy kicsit, és konstatáljuk azt, hogy mit csináltunk jól.

Jusson tehát idő a közös ünneplésre és az öröm megélésére – együtt, csapatként. Az ünneplés egyrészt valaminek a lezárása, ugyanakkor már egy új, magasabb rendű együttműködés kezdete is. Emlékezetes pillanat, amit nem szabad megspórolni. Inkább élvezni kell.