Válassz jól béren kívüli juttatást! Cafeteria kisokos!

Sok munkahelyen a napokban válik aktuális kérdéssé a cafeteria nyilatkozattétel, el kell dönteni, ki-mit választ a béren kívüli juttatások közül. Ahogy minden évben, természetesen idén is vannak változások, ezeket szedtük most össze.cafeteria_igenyles_kiserokep.jpg

Szögezzük le még az elején, hogy a béren kívüli juttatás egy lehetőség. Lehetőség a cégeknek, hogy munkavállalóikat megtartsák, motiválják, ösztönözzék, de nem kötelező adni a dolgozóik számára. Felső határa a versenyszférában nettó 450.000 forint, míg a közszférában nettó 200.000 forint. A cégek többsége azért is biztosítja a munkavállalók számára az alapbéren felül, mert egyes esetekben kedvezőbb az adózása, mintha készpénzt adnának. Lássuk a részleteket!

Adómentes tételek és hozzájárulások

Kezdjük a dolgozóknak legkedvezőbb lehetőségekkel: adómentesen adható a sporteseményekre szóló belépő és a kulturális utalvány, tehát ezeket egy az egyben megkapják a munkavállalók, levonás nélkül.  Sportbelépőt akár a teljes keret erejéig lehet választani, ennek nincs felső korlátja, kulturális utalványt viszont maximum 50.000 forint értékben kaphat a dolgo egy évben.

Ezek melllett léteznek úgynevezett adómentes hozzájárulások is a cafeteria rendszerben. Ilyen a lakbér támogatás, amely az első két évben a minimálbér hatvan százaléka (2018-ban ez 82.600 forint) lehet, majd fokozatosan csökkenő arányban az ötödik, egyben utolsó igényelhető évig, 20 százalék. Igényelhető törlesztési támogatás, amelyet idéntől már akár a diákhitelbe is beszámíttathatunk, de itt a felső határ 27.600 forint. A gyerekesekre is gondoltak: óvodai és bölcsődei díj kifizetésében is vállalhat szerepet a munkáltató, ehhez csupán a számlát kell bemutatnia a dolgozónak. Továbbra is megtalálható az adómentes tételek között a gépkocsi költségtérítés, melynek összege 15 forint/kilométer összegen kerülhet elszámolásra. Az adómentes hozzájárulások nagy hátránya, hogy a munkáltató nem köteles felajánlani a dolgozóknak, vagyis ezeket nem lehet mindenhol automatikusan választani.

Adóköteles tételek

Itt már hosszabb a lista! A tavalyi év legnépszerűbb cafeteria eleme a Széchenyi pihenőkártya volt. Azt érdemes tudni, hogy 34,22%-os közterhet kell utána fizetni, tehát az igénylés során bele kell kalkulálni, hogy ennyivel kevesebbet kapunk valójában. Felső határa is van az igénylésnek: szálláshely szolgáltatásból 225 ezer forint kerülhet a SZÉP-kártya megfelelő zsebébe, vendéglátásra 150 ezer forint, szabadidős célokra pedig 75 ezer forint egy évben.

Érdekesség, hogy készpénzt is lehet választani, mint béren kívüli juttatás. Talán senkit nem lep meg, hogy itt tapasztalható a legnagyobb adóteher: 34,22%, tehát ez éri meg legkevésbé, arról nem is szólva, hogy a felső határa 100.000 forint egy évre. Ugyanezzel a teherrel sújtott még a BKV-bérlet, ami a munkába járás anyagi terhét hivatott volna könnyíteni, a munkahelyi étkezés-, az iskolakezdési támogatás és az önkéntes nyugdíjpénztári tagság támogatása. Ezekkel az elemekkel majdnem ugyanott vagyunk, mintha a jövedelmünk után adóznánk, de ezek az elemek minden cégnél elérhetőek, ahol van cafeteria rendszer.

Évről évre változtatnak valamit a rendszeren, az idén például számos kedvező elem került be a cafeteria lehetőségek közé. Szóval hajrá! Indulhat a matekozás!