SOS - rossz munkahelyet választottam!

15 év egy munkahelyen? Vagy esetleg több? Biztos vagyok benne, hogy neked is nagyon kéne keresgélned a baráti körödben olyan embert, aki ilyen hosszú időt eltöltött egy cégnél. A statisztikák, felmérések szerint az átlagos idő, amit egy munkavállaló eltölt egy munkáltatónál kb. 3-5 év. Ezen tendenciák mellett elkerülhetetlen, hogy az ember néha ne „nézze be” a munkahelyváltást. Na, de, mik is az árulkodó jelek, illetve mit tehetünk, ha már megszereztük rémálmaink munkahelyét?

 Nagyon te kellesz azonnal

 

Becsapós, mert elsőre jól tud esni az elismerés, de ha elhangzik, hogy akár „már ma délután is munkába állhatnál”, ráadásul a tapasztalati szintedhez kicsit magas bérigényedet is alku nélkül megkapod, akkor ott azért lehet valami susmus. Az a legbiztosabb, ha nem úgy állsz hozzá, hogy ez életed egyetlen lehetősége és nyitott szemmel jársz hátha szembe jön valami testhezállóbb pozíció.

Főnök = Dementor

 

Az interjún persze egy végtelenül kedves embert ismertél meg, de az első kávészünetben rögtön kiderül, hogy a többi kolléga már nem így látja a dolgot. Ráadásul, ha személyesen megjelenik az irodában elég fagyos lesz a hangulat és a jókedvet is elszívja az emberekből. Harry Potter nevű munkatársunk pedig mindeközben ájultan fekszik a padlón.

A legrutinosabb „senior” is 2-3 éve érkezett

 

 

A nagy fluktuáció sosem jó jel, de amikor a legtapasztaltabb kolléga is csak 2-3 éve tevékenykedik a cégnél, már kezdhetünk is gyanakodni, hogy valami nem kerek… A legstresszedzettebb munkavállalók is általában új lehetőségek felé kezdenek kacsingatni néhány év után. Ha nincs legalább egy „öreg róka” a cégnél, akkor az egy komoly jelzés. Figyelj erre!

S**tload of work és te, a kakukktojás

 

A szakmai kérdésekben mindig más a véleményed, és valahogy sosem jó, amit csinálsz? Látványosan különbözöl a csapatod többi tagjától? Gondolok itt a stílusra, az életmódra vagy a munkához való hozzáállásodra. Ráadásul azon kaptad magad, hogy 3 ember munkáját végzed és senki sem segít vagy tehermentesít, plusz még csak nem is időszakos a dolog? Akkor ez egy markáns jel, hogy nem jó helyen vagy.

Ezen jeleket valamelyikét tapasztalva persze még nem kell azonnal rohanni a következő munkahelyre. Viszont, ha a fentiekből van, ami teljesül és mindemellett azt érzed, hogy nem élvezed, amit csinálsz, netalántán gyomorgörccsel indulsz el reggelente, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy a próbaidő végén kulturáltan elbúcsúzol a helytől és az emberektől. (Határozott idejű szerződést alá ne írj semmi pénzért!!!) Mindig nyitva állnak más lehetőségek és ha az életünkből napi 8 órát munkával kell töltenünk, csináljunk valami olyat, amit élvezünk nemde?

Farkas Viktor, Researcher - Jobsgarden