TOP 10 munka a múltból, amit nem hiszel el

Egyre többet cikk, előrejelzés, elemzés készül arról, hogy a mesterséges intelligencia, az automatizáció hogyan hat a munkaerő-piacra. Az egyik hatása az, hogy várhatóan régi tradíciókkal rendelkező szakmák is teljesen el fognak tűnni. Ebben a cikkben összeszedtünk néhány olyan munkát a múltból, amelyek már rég a technológiai fejlődés áldozatául estek.

A sort egy olyan szakmával kezdem, melynek eltűnésében személyesen is érintve érzem magam, ugyanis azon emberek táborát gyarapítom, akik egyetlen mozdulattal képesek kinyomni reggel az összes ébresztőjüket.

1. Emberi ébresztőóra

Ezeket az embereket arra alkalmazták, hogy időben felébresszék a munkába indulókat. Ehhez hosszú botokat, köveket, esetleg sípot használtak, amivel zajt csaptak az illető ablaka alatt. Az ébresztőórák megjelenésével eltűnt a szakma, bár időről-időre mindig akad valaki (anya, apa, kutya, gyerek, feleség, nem prioritási sorrend) aki magára vállalja ezt a nemes (és igazán fontos) feladatot.

emberiora1.jpg

(A kép forrása) 

2. Sírrabló

Leonardo da Vincihez szokás kötni a legelső boncolásokat a XIV századból. Feljegyzései alapján legalább ötven hullát boncolt fel művészi és természettudományi érdeklődésből, természetesen titokban és éjszaka, hiszen akkor az egyház szigorúan tiltotta az ilyesmit. A reformáció után az anatomiának is nagyobb tere nyílt Európában. 1543-ban adta ki Vesalius híres anatómia tankönyvét az emberi test szerkezetéről. Később aztán Padovában, Leidenben, Rotterdamban, Londonban és Európa több egyetemi városában „anatómiai színházak” jöttek létre. Talán ennek emlékét őrzi a „műtő” angol kifejezése: „operating theatre”. Ezek az egyetemek egészen a XIX. századig alkalmaztak hivatalos sírrablókat, akik friss hullákkal látták el a kíváncsi orvostanhallgatókat.

3. Felolvasó

Még a rádió megjelenése előtt a felolvasónak az volt a feladata, hogy egy kicsit színesebbé tegyék a gyári munkások monoton mindennapjait. Elsősorban híreket, politikai propaganda szövegeket, esetenként bestseller jellegű, könnyű irodalmi alkotásokat olvastak fel.

felolvaso2.jpg

(A kép forrása)

 4. Telefonközpontos

Ez talán nem ismeretlen azok számára, akik szeretik a régi filmeket. Minden esetre ma már nagyon szürreálisan hat, hogy úgy lehetett elérni valakit telefonon, hogy az ember felhívta a telefonközpontot, megmondta, hogy kit keres, majd a telefonos kisasszony átdugott egy kábelt az egyik lyukból a másikba.

telefonkozpontos2.jpg

(A kép forrása)

5. Hangtükör-riasztó

A radar feltalálása előtt, ilyen és ehhez hasonló eszközökkel, tulajdonképpen az emberi fül határainak kiszélesítésével igyekezték felderíteni az ellenséges repülőket. Az eszközöket az első világháborútól a második közepéig használták.

hangtukor1.jpg

(A kép forrása)

6. Hivatásos bűnbak

Több 16. századi forrásban is olvasható, hogy VIII. Henrik és Jane Seymour fiának, Eduárd hercegnek volt hivatalos bűnbakja, „korbácsfiúja”. Ez kifejezetten azt jelentette, hogy rajta hajtották végre a herceg által kiérdemelt fizikai fenyítéseket. Minthogy a tanító nem üthette meg magát a herceget, azt csak maga a király tehette meg (ő viszont rendszerint nem folyt bele a trónörökös oktatásába), így a kis barátja részesült helyette az oktató célzatú elnáspángolásban. Ha azt hinnénk, hogy ez nem volt túl hatékony, hát nagyot tévedünk. A posztot többnyire a kis hercegek nagyon közeli barátai töltötték be. I. Károlyról például tudjuk, hogy igen kedvelte saját bűnbakját, William Murrayt, akit grófi címmel és földbirtokokkal is megjutalmazott trónra lépése után.

whipping-boy.jpg

(A kép forrása)

7. Főszékletőr

A bizarr hivatás VIII. Henrik uralkodása idejéből ered. A főszékletőr annak a szolgának volt a hivatalos címe, aki az angol királynak segédkezett ügyes-bajos dolgai elvégzésében – ott, ahova a király is gyalog jár.

"Legyen a könnyebbítő hely szép és tiszta
és a deszkák zöld ruhával jól beborítva,
a luk helyénél nehogy látszódjon a deszka,
legyen rajta párna, s mocsok rajta ne bosszantsa.
Legyen takaró, pamut és szövet az alfelet azzal törölni meg,
és amint hív, állj készen,
válladon törölközővel, tállal és kancsóval a kezedben."

50663.jpg

(A kép forrása)

 8. Temetési komédiás, vagy gyászbohóc

Nem meglepő, hogy ez a foglalkozás is a gladiátorjátékok, orgiák, kenyeret és cirkuszt ókori Rómájából származik. A gyászbohóc a temetkezési szertartás során felvette az elhunyt karakterét, ruháit, gesztusait. Mindezt a halott lelkének megnyugtatására és a jelenlévők szórakoztatására.

gyaszbohoc.jpg

(A kép forrása)

9. Orgiatervező

Ez a foglalkozás is az ókori Rómából származik, és - legalábbis hivatalos formájában - már megszűnt. Mai megfelelője talán a partyszervező lehetne, hiszen eme hivatást űző személy feladata nem merült ki a megfelelő hölgyek (és urak) kiválasztásában, a dekoráció, a menü, a zene megszervezése szintén az ő feladata volt. 

orgiatervezo.jpg

(A kép forrása)

10. Kalkulátor

A kalkulátor kifejezést a XVII. századtól fogva használták, mégpedig azokra a személyekre, akik különféle számításokat végeztek. Feladata az volt, hogy saját kezűleg, illetve később mechanikus számológépek segítségével adatokat számoljanak ki és elemezzenek.

766px-human_computers_dryden.jpg

(A kép forrása)

A lista még biztosan bővíthető, írjátok meg, mi mindennel!

Kastély Máté - Jobsgarden