Klímaháború az irodában avagy kinél van a távirányító?

 Öltözködési és hőfok kompromisszumok

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de nálunk a kánikulával egy időben kitört a klímaháború.

Az irodában úgy általában és a menedzsmentben is felülreprezentáltak a lányok. Olyannyira, hogy a hivatalos dresscode fotókon nem is szerepelnek fiúk. Anno szoknya, nadrág hosszakat és dekoltázs méreteket definiáltunk, a hosszúnadrág és ing paraméterek véletlenül kimaradtak. De nem csak a dresscode-ban. Pünkösd után a valóságban azzal is szembesültünk, hogy egész más iroda hőfok kellemes a szandál-szoknya-lenge blúz-nyári ruha és a hosszú nadrág-hosszú ujjú ing-zárt cipő kombinációhoz.

summer-dress-code.jpg

Ezen kívül az egyéni érzékenységünk is igen eltérő képet mutat. Van, aki tornádószerű szélviharban is a melegre panaszkodik, más zoknit húz a szandáljára, mert úgy jó neki. Ennek köszönhetően a legnépszerűbb irodai tárgy vitathatatlanul a klíma szabályzója lett. Gondolom, hasonló csaták több száz irodában kezdődtek el most, hogy végre tényleg megérkezett a nyár. Elég érdekes képet nyújthat a csoportokról és az erőviszonyokról, hogy végül hogyan oldódik meg ez a helyzet. Angol tudósoknak biztosan van erről is kutatásuk.

Azért nyári időszakban szerintem előnyösebb nőneműnek lenni. A szoknya lengébb anyagból van, a rövid ujjú blúzok, meg a szandálok nagyobb mozgásteret adnak. Nekünk nincs szükségünk másra, mint két életmentő kiegészítőre, ami mindenhez megy. Egy csinos cipő az íróasztal alatt, meg egy univerzális blézer a fogason. Máris készen állunk arra, hogy a nyári toalettünket üzletiesebbé tegyük egy interjú, tárgyalás erejéig. Ha valakinek pechje van, még harisnyát is kell húznia. De azért azt látjuk, hogy még a tradicionálisabb helyeken is enyhül ilyenkor az öltözködési szigor.

A férfiembernek jóval nehezebb a nyári helyzete. Nekik gyakran marad a hosszú nadrág, zárt cipő, hosszú ujjú ing. Az egyetlen lehetőségük, hogy az anyagokat és színeket nyárira cserélik. Sok irodában a kurta nadrágszár és rövidujjú ing vagy póló nyáron is tiltólistás és elképzelhetetlen, hogy valaki ilyesmiben lépje át az iroda küszöbét.

Nálunk szerencsére férfi- és környezetbarát megoldások születtek mind az öltözködést, mind a klímahasználatot illetően. Az irodánkban ér a férfiembernek is rövid nadrágban és pólóban bejönnie, ha nem találkozik ügyféllel vagy jelölttel. Az üzleti szett a fogason azért nekik is ajánlott, ki tudja, mit hoz az élet alapon.

A klímaháborút pedig egy közepesen demokratikus békével a kitörése második napján le is zártuk. 23 fok, alsó légkeverés, nyár végéig érinthetetlen klíma kapcsolók. Túl vagyunk a próbanapon. Élhető volt. Néha az elrendelt ésszerű kompromisszum a legjobb út. Baráti minden nemhez és a környezethez egyaránt.

Lupkovics Edit, IT dívízióvezető - Jobsgarden