Vezetőként hoztál útravalót a korábbi főnökeidtől?

Egy jó vezetőt kifogni felér a lottó ötössel, nem is kell magyarázni, hogy miért. Arianna Huffington évekig vezetett egy médiabirodalmat, új vállalkozása, a Thrive Global az egészségre, az önfejlesztésre, a sikerességre, a munkahelyi jóllétre fókuszál. Szakértői összeállították, mit tanultak egy-egy meghatározó vezetőjüktől, ami a későbbi sikerükhöz segítette őket.

leadership-how-to-be-a-good-boss_2x.jpg

1, Olyan dolgokat lát meg benned, amiről fogalmad sincs
A legjobb főnökök mindig meglátják a fontos kompetenciákat és lehetőséget teremtenek, hogy ezeket használhasd is. Akár jóval azelőtt, hogy te ezeket magadban felfedezed.

2, Máshogy látja a hibákat
A jó főnök teremt egy olyan biztonságos közeget, amelyben a hibákat nem azonosítja a világvégével, hanem inkább a tanulási, fejlődési folyamat részének tekinti, ezzel pedig lehetőséget ad a munkatársainak arra, hogy döntéseket hozzanak, kipróbáljanak új dolgokat. Mindezt anélkül, hogy azon aggódnának, kirúgják őket, ha hibáznak.

3, Őszinteség a végletekig
Szemtől-szembe meghallgatni, mit csinálunk rosszul, szembesülni a hibákkal fájó dolog – kivéve, ha tudunk tanulni a jogos kritikából és tudunk utána fejlődni.

4, Kimozdít a komfortzónádból
Bedob a mélyvízbe, amikor nincs más, ami jobban felkészít a munkára, mint maga a tapasztalat. Magadtól nem ugranál, de ő tudja, hogy nincs más út.

5, Osztatlan figyelmet szentel neked
Az egyik legfontosabb dolog, amit kaphatunk a vezetőnktől, az a figyelem. Bármilyen nagy a pörgés, azzal, hogy megáll és a teljes figyelmét neked szenteli, megmutatja mennyire értékel téged.

6, Megjutalmaz, amikor eljön az ideje
Előléptetés, plusz pénz, egyéb jutalom – nem írjuk túl, ezt mindenki érti.

+1 Példát mutat, inspirál
Amikor a főnököd a viselkedésével arra inspirál téged, hogy te is hasonló vezető legyél majd, ha eljön az ideje: tisztelettel bánik mindenkivel, segíti a kollégákat személyes problémák esetén, törődik az embereivel, példát mutat.

Tanulni azonban nemcsak a jó vezetőtől lehet, hanem a rossztól is – legfeljebb azt, mit kell elkerülni, másképpen csinálni és biztosan nem ismételni, amikor az ő pozíciójában leszel.

Farkas Viktor, Researcher - Jobsgarden