Nem depresszió, nem is kiégés, mégis a mélybe húz – Ez a „languishing”

Ismerős az érzés, amikor reggel felkelsz és bár nincs rossz kedved, mégsem tudsz rendesen nekiállni semminek? Bágyadt vagy, lassú és tompa. Kizárólag a semmittevés esne jól, céltalanul és örömtelenül lézengsz a világban. Te is érzed, hogy ez még nem igazán nevezhető depressziónak, és valahol mélyen azt is tudod, hogy a kiégésnek sem, mégsem tudsz kivergődni belőle? Nem vagy egyedül! Egyre többen számolnak be hasonló tünetekről.

A jelenséget a tudomány languishingnek nevezi. Egyfajta krónikus kimerültséget, kedvetlenséget jelent, aminek elharapózásáért a koronavírus-járvány okozta stressz is felelőssé tehető. Stresszmentes élet ma már nem létezik, azért jó esetben mindig akadnak időszakok, amikor fellélegezhetünk kicsit. Ha szervezetünknek azonban egyfolytában készenléti állapotban kell lennie, akkor elfárad. Ma már tudjuk, hogy a pandémia következtében kialakult stressz nem egyszerűen rombolta az egészségünket, de az állandó készültségnek köszönhetően teljesen le is merítette a tartalékainkat, a szomszédos országban dúló háború pedig tovább terheli a mentális állapotunkat. A langhuishing ugyan még nem depresszió, nem árt vigyázni, mert nem csak növeli a mentális betegségek kialakulásának kockázatát, hanem annak is megháromszorozza az esélyét, hogy a munkahelyi teljesítményünk visszaessen.

jobsgarden_eap_jg.jpg

 

Tippjeink a languishing elűzésére: 

 

  1. Vezess hála naplót!

 

Ez elsőre talán furán hangzik, de a hála érzése bizonyítottan segít jobb lelkiállapotba kerülni. Aki képes a hálára, az képes pozitívan látni a jövőt is.

 

  1. Légy őszinte az érzéseiddel kapcsolatban!

 

Ne fogd a tavaszra a fáradtságodat, és ne mondd, hogy csak átmeneti rosszkedv, ha érzed, hogy valójában többről van szó. Nevezd nevükön az érzelmeidet, mert amíg ezt nem teszed meg, szembenézni sem tudsz velük.

 

  1. Engedd meg magadnak, hogy olyan dolgokat csinálj, amitől jól érzed magad!

 

Kifogást mindig könnyű találni, de mi volna, ha mostantól nem lenne lekiismeretfurdalásod, ha hangosan énekelsz a fürdőkádban vagy kávészünet helyett táncszünetet tartasz home office-ban. Hidd el, ha csak pár percig sikerül felhőtlenül jól érezned magad, a következő órák kihívásai is könnyebbnek tűnnek majd.

 

  1. Figyelj a jóllétedre!

 

Ép testben, ép lélek, tartja a mondás, és teljesen igaza van. Nem várhatod el magadtól, hogy jól legyél, ha közben annyival sem tiszteled meg a szervezetedet, hogy egészségesen táplálkozol, eleget mozogsz és fordítasz időt a pihenésre is.

 

  1. Tervezd a jövőt!

 

Akik languishingben szenvednek, sokszor érzik úgy, hogy nincs mit várniuk a holnaptól. Nem olyan erős kétségbeesettség ez, mint depresszió esetén, de azért rossz érzés. Tegyél ellene! Elő a naptárral, vegyél színházjegyet, sétálj egyet a barátaiddal, menj moziba, bármit, ami kibillent a hétköznapokból!

 

  1. Keress új kihívásokat, amik megmozgatnak kicsit!

 

Régóta ki szeretnél próbálni egy új sportágat? Mire vársz még? Ha magad mögött akarod hagyni a languishinget, annak jó módja, hogy új dolgokba kezdj. Azonnal!

 

  1. Vedd igénybe a munkahelyeden a mentális támogató programot

 

Egyre több cég biztosít munkavállalói támogató program keretében mentális segítséget teljesen anonim módon és ingyenesen: coach, pszichológus vagy más szakember foglalkozik veled, ha szükséged van rá.