Hogyan lopd be magad a HR-es szívébe?

Tippek a mérnöki önéletrajz kifényesítésére

Kedves új lehetőségeket kereső mérnök pályázó!

Ezzel a pár sorral segítséget szeretnénk nyújtani számodra, hogy minél hamarabb megtaláljanak Téged azok a cégek, amelyek hasonló kvalitású mérnököt szeretnének csapatuk tagjaként alkalmazni és elindulhass azon az új úton, melyet a diploma megszerzésekor megálmodtál magadnak.

Legfontosabb elv, hogy önéletrajzod megírásakor fordíts nagy hangsúlyt az összbenyomásra, amely első pillantásra bemutatja egyéniségedet, tudásodat, alkalmasságodat a kiválasztást végző HR-es számára. Ha megfelelő időt és energiát fordítasz összeállítására, stílusos és átlátható, pozícióra szabottá válik, látszik az erőfeszítésed, valamint az eddig megtett út, és ami felé tartani szeretnél, sokkal nagyobb az esélyed a többi jelentkezővel szemben.

cikk2.jpg

A lényeges dolgokat hangsúlyozd!

Attól függően, hová küldöd a CV-t, látszódjon, hogy az adott pozícióra és céghez íródott, egyedi, csak nekik szól. Kapcsolódási pontok legyenek benne, mint például motiváció, képességek kiemelése, tapasztalatok sorrendje, az adott munkakörre szóló - már meglévő tapasztalatok hangsúlyozása és az elérni kívánt célok megjelölése.
Ha épp egy fejlesztő- vagy gyártó vállalathoz, vagy akár egy mérnöki irodához szeretnél bekerülni, külön érdemes odafigyelni, mi a cég profilja és eszerint nekiállni a CV írásnak. Szakmai önéletrajzod készítésénél tanácsos az alábbiak feltüntetése: vonatkozó mérnöki programok ismerete, szakdolgozat, TDK, egyéb publikációk, egyetem alatt nyert díjak és versenyek, tanfolyamok-képzések, belső tréningek, elért eredmények kiemelése!
Elkészítésében jó iránymutatók lehetnek a különböző minta önéletrajzok, így biztosan minden a helyére kerül: pl. személyes adatok, elérhetőség, végzettségek, időrendi sorrend, cégnév, pozíció, releváns feladatok kifejtése, előző munkavégzések ideje tól-ig, releváns szaktudás, nyelvismeret stb.

Milyen eszközöket használhatsz a hangsúlyozásra?

  • Szövegek elhelyezésének módja, sorrendje (pl. motiváció/cél megjelölése rögtön az elején)
  • Tapasztalatok kiemelése vastagítva, esetleg céglogók alkalmazása
  • Jól strukturáltság, áttekinthetőség
  • Szellős és vázlatos, lényegre törő legyen, releváns kulcsszavak alkalmazásával
  • Friss fénykép: magára vonzza a tekintetet, emellett személyesebbé válik a pályázatod

Nagyon fontos, hogy ha az adott cég külön kér információt, amit alapesetben nem tüntetnél fel önéletrajzodban, semmiképpen ne felejtsd ki (pl. bérigény, referenciaszemély megjelölése, utazási hajlandóság stb.)!
Légy alapos, szentelj nagy figyelmet a helyesírásra és a nyelvhelyességre.

cikk4.jpg

Még egy apróság, mely nem nagy dolog, de mégis hatással van a kiválasztó személyre. Mivel sok önéletrajz megfordul a HR-es kezében, a fentieken túl még az is megjegyezhetővé tesz, ha valami különleges dolgot olvasnak önéletrajzodban, így például feltünteted egy különleges szabadidős tevékenységedet – mi ehhez hasonlóakkal találkoztunk: köbös memrisztormodell bifurkációs analízise, napelemes vadriasztó tervezés, testépítés light, 1920’s swing dance, tűzzsonglőrködés, cooking pálinka :)

Kedves Álláskereső! Reméljük hozzájárulhattunk tippjeinkkel személyes HR marketinged kialakításához és legközelebb is lelkes olvasója leszel blogunknak!