Önéletrajz útikalauz állás-stopposoknak

Sajnos sokszor szembesülünk azzal, hogy a kapott önéletrajzokba nem egy baki tud csúszni. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló hibákat abban bízva, hogy tudunk egy kis útmutatást nyújtani az álláskeresőknek.

shutterstock_366213614.jpg

1. Fényképek elhelyezése

Mindenekelőtt szeretnénk hangsúlyozni, hogy a fotó önéletrajzon történő szerepeltetése egyáltalán nem olyan mértékű elvárás, mint ahogy a köztudatban él. Ha a hirdetésben nincs külön feltüntetve, hogy fényképes önéletrajzot várnak, tapasztalataink szerint egyáltalán nem kerül hátrányba a pályázó, ha úgy dönt, hogy nem csatol fényképet – végtére is nem Instagram profilt készítünk…

Ha mindezek ellenére mégis a fényképre szavazunk, az alábbiakat érdemes elkerülni:

  • Nagy méretű fotó:
    • találkoztunk már 14 MB méretű önéletrajzzal, az amúgy szabbványméretű fotó nagy felbontása miatt
    • nem ritkán találkozunk olyan önéletrajzzal, ahol csak a fotó ½ oldalt foglal el, így egy magában maximum 1 oldalas önéletrajz túllóghat a 2 oldalon is.
  • Elavult fotó (10 éves szakmai tapasztalattal érettségi tablókép használata)
  • Látványosan nem üzleties megjelenéssel készült felvétel (általános a férfi jelölteknél a mintás póló, nőknél a kihívó dekoltázs, de láttunk már Batman jelmezt, fürdőköpenyt, lilára festett orrot (!) és teljes harcászati menetfelszerelést is)
  • Nyaralás, vagy egyéb szabadidős tevékenység során készült képek (nem fejtjük ki, ugye manapság senkinek nem jut eszébe söröskorsós, vagy átkarolós és maradékszemély-lesatírozós fotók csatolása?)
  • Nem megfelelő háttérelemeket tartalmazó képek (ruhaszárító, felmosó vödör, ottfelejtett nagymama, lerobbant gépjármű, esetleg kecske – ugye nem is kell mondanunk, hogy mindegyikre van példánk)
  • Profilból, felülről, alulról fotózott általában nem felismerhető művészi – fél képmások
  • Magabiztosságot sugalló ábrázolások (Rodin Gondolkodója, V jel – esetleg feltartott hüvelykujj, elejtett nagyvadra támaszkodó / térdeplő vagy „én vagyok a főnök” kézkulcsolós, és ezek kombinációi)
  • Tükörben készített fotók, szelfik
  • Bármilyen fényképes igazolványról beszkennelt, perspektívában torzult, nem megfelelően körülvágott képmás

Javaslatunk: Ha a pályázó rendelkezik előnyös, professzionális, igazolványkép-stílusú fotóval, a 2. hasábban rendezze a személyes adatokat tartalmazó blokk mellé.

2. Tartalmi javaslat

a. Személyi adatok

Családi állapot feltüntetése soha, semmilyen körülmények között nem lehet elvárás. (pl. hajadon, elvált, házas stb)

A pályázó gyermekeire utaló adatok szintén nem várhatók el egy önéletrajzban (pl. Olivér 4 éves, Julianna 1 év 8 hónapos)

Olyan pályázónál, aki állandó, bejelentett lakcímétől távolabbi helyen lévő településen tervez pályázni, a hivatalos lakcím feltüntetése szintén nem szükséges. Ha mindenképp postacímet is szeretnénk feltüntetni, akkor az ideiglenes (még ha nem is hivatalosan ideiglenesként regisztrált) lakcím is megfelelő.

Születési idő: feltüntetését lehetséges, választható opciónak tartjuk, de nem tartjuk mindenképpen elvárásnak.

Gyakori hiba az elérhetőségek pontatlansága (az önéletrajzok kb. 2-3%-a nem aktuális/elgépelt telefonszámot, e-mail címet tartalmaz)

 b. Nyelvismeret:

Az egyik legfontosabb ismeretnek tartjuk és javasoljuk az önéletrajzban minél előrébb szerepeltetni, akár már a személyes adatokat követően.

Mindig az aktív nyelvismereti szintet adjuk meg az önéletrajzban, a 10 évvel ezelőtt letett spanyol középfokú nyelvvizsga csak akkor releváns, ha valóban középszintű, aktív a nyelvtudás.

Nem aktív nyelvismeret esetén javasoljuk a következőképp feltüntetni:

Spanyol:  Középfokú nyelvvizsga 2005 (jelenleg passzív nyelvismeret)

Előfordul az is, hogy a pályázó ugyancsak középfokú nyelvvizsgával rendelkezik az adott nyelvből, de az adott nyelven folyékonyan, hibátlanul, tárgyalási szinten kommunikál - ez esetben a következőképp javasoljuk a nyelvismereti szint meghatározását:

Angol: tárgyalási szint (angol nyelvű önéletrajzban: fluent)

Alapszintű nyelvismeret feltüntetését főként ritkább nyelveknél indokoltnak tartjuk, volt már rá precedens, hogy a megbízónk kimondottan olyan jelöltet keresett, akit intenzív nyelvtanfolyammal az általuk elvárt szintre fejleszthetett. Példa:

Dán: alapszintű nyelvismeret

Ha hétköznapi témákról is képesek vagyunk az adott nyelven kommunikálni, akkor „alapszint” helyett használhatjuk a „társalgási szint” meghatározást.

c. Szakmai tapasztalat:

Gyakori probléma, hogy sokszor perceken át próbáljuk értelmezni, hogy mi a pályázó aktuális munkaviszonya/munkáltatója. Áttekinthetőség szempontjából a legoptimálisabb, ha kronológiailag visszafelé történik meg a pályaív állomásainak felsorolása – tehát jelentől a múltig.

d. Végzettség:

Végzettségek feltüntetését szintén kronológiailag visszafelé javasoljuk jelentől a múltig. Folyamatban lévő képzéseket mindenképp javasoljuk feltüntetni, amennyiben az szakmailag releváns. Pályakezdők esetében a végzettség feltüntetését javasoljuk a szakmai tapasztalatok/gyakorlatok előtt, szakmai tapasztalattal már rendelkezők esetében pedig, hogy a tapasztalatok felsorolása előzze meg a végzettség rovatot.

3. Motivációs levél

Ha a pályázat kiírója nem kéri külön, úgy megfelelően részletes önéletrajz esetén önálló motivációs levél csatolását nem tartjuk szükségesnek, elegendő az e-mail tárgyrovatában feltüntetni a pozíciót, illetve az e-mail szövegtörzsében 1-2 soros kísérőlevelet küldeni.

Reméljük, útikalauzunk segít abban, hogy mindenki tökéletes(ebb), nagyi-és szelfimentes önéletrajz segítségével pályázhasson következő pozíciójára.

 

JOBSGARDEN ÖNÉLETRAJZ FELTÖLTÉS