Anyaként térsz vissza a munkába? Tedd tudatosan!

Fontos tanácsok GYES-ről visszatérőknek

 

Legyen szó régi vagy új munkahelyről, GYES után visszatérni egyáltalán nem egyszerű feladat. Új emberek, új feladatok, új kihívások várnak, és mindez úgy, hogy közben este meg kell nyugtatni a síró gyereket, és adott esetben fel is kell hozzá hajnalban kelni, hogy aztán reggel összeszedetten és koncentráltan lehessen válaszolni a napindító meeting főnöki kérdéseire. Egyszerre tehát két térfélen is maximálisan helyt kell állni. Segítségként összeírtunk néhány tanácsot, amiket érdemes megfogadni. Középpontban a tudatosság!

shutterstock_447713239b.png

GYES után, visszatérőként

 

Tartsd a kapcsolatot!

Ne zárkózz be!

A GYES évei alatt is tartsd a kapcsolatot kollégáiddal, keresd őket és érdeklődj felőlük.

Ha van rá lehetőséged, és össze tudod egyeztetni a családi teendőkkel, a visszatérés előtt képezd magad: végezz el egy gyorstanfolyamot, járj el szakmai továbbképzésekre. Ezek arról győzik meg a munkáltatót, hogy már a munkába állás előtt képes voltál a munkahelyi és a magánéleti szerepeket összeegyeztetni, így az új helyzetben is magabiztosabban fogod venni a kezdeti akadályokat.

Fogadd el az új helyzetet!

Fel kell készítened magad arra, hogy jó eséllyel rengeteg körülmény megváltozott a munkahelyeden, így meglepetések fognak érni.

Újra fel kell építened magad a cégen belül, mert ez már nem az a cég, mint ami korábban volt.

Minél több időt töltöttél otthon, ez annál inkább igaz. Lehet, hogy ha visszatérsz, a helyeden már más fog ülni, esetleg a fél csapat lecserélődött, és alig tudod majd valakinek a nevét. És lehetnek átszervezések, új feladatkörök, amelyekkel meg kell majd küzdened. Légy türelmes és együttműködő, így megkönnyíted a saját magad és a kollégáid dolgát is.  

Mesélj az életedről!

Nem arról van szó, hogy anyaként kell viselkedni az irodában. Ez sok jóra ugyanis nem vezet. Az viszont

szükséges, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy egy szülő élete teljesen máshogy működik.

Azzal azért érdemes számolni, hogy ez a téma nem biztos, hogy mindenkit érdekel, de ha van rá alkalom és érdeklődés a másik fél irányából, mesélj a kollégáidnak és számolj be nekik arról, hogy a gyereknevelés mennyi teendővel jár – így azok is empatikusabbak lesznek veled szemben, akiknek még nincs ebben tapasztalatuk. Ha pedig van olyan a kollégáid közt, aki már jóval tapasztaltabb nálad, még jó tanácsokkal is szolgálhat. Figyelj azért arra, hogy ne ragadj le ennél a témánál, mert ugyan nem baj, ha tudnak a többiek az anyaság rejtelmeiről, másról is szeretnének veled beszélgetni, és te sem csak anya vagy...

GYES után, álláskeresőként

 

Keress családbarát munkahelyet!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a főnök vagy a vezetőség bármely tagja maga is rendelkezik gyerekkel, az sok pozitív későbbi előnnyel járhat. Hiszen jól ismerik az ilyenkor felmerülő nehézségeket, és tudnak azonosulni a helyzetünkkel. Sőt, akár még aktívan tesznek azért is, hogy könnyebbé tegyék a beilleszkedést, és a munkavégzést. Például rugalmas munkaidővel és munkabeosztással, bölcsődei utalvánnyal, gyerekfelügyelettel, nyári táborok, családi nap szervezésével. Ettől függetlenül az hasznos, ha mindig van B-terved olyan esetekre, ha nem tudod elkérni magad a munkahelyedről, de el kell vinni például orvoshoz a gyereket. Ilyenkor nyugodtan lehet mozgósítani a családot vagy a barátokat.

 Rezegtesd a kapcsolati hálót

Időben kezdd el a munkahelykeresést, akár az interneten, akár az ismeretségi körödben – jelezd mindenkinek, hogy közeleg a nagy visszatérés, ezért figyeljenek rád, és szóljanak, ha állásról, munkalehetőségről hallanak.

Mozgósítani kell tehát a kapcsolati hálót, ezt nem érdemes megspórolni. De erre se görcsölj rá: legyen más témád is az ismerősökkel, mint a munkahelykeresés! Te is segíthetsz nekik akár szintén munkában, vagy egy jó bébiszittert találni. És légy nyitott, mert sosem tudod, honnan jön a lehetőség...

Az anyaság az előnyöd!

Az, hogy anya vagy, egyrészt a legjobb dolog az életedben, másrészt előnyödre is válhat a munkavégzés során. Így állásinterjún jó, ha megmutatod az anyai oldaladat, és az azzal járó készségeket is. Például azt, hogy a munkahelyi teendők és a gyermeknevelés összeegyeztetésében nemcsak eltökélt vagy, de már rutinos is. Ezeket ma már nem kell misztikus ködbe burkolva elhallgatni a többiek elől. Sőt, mindez fontos üzenetértékkel bír a leendő munkaadód számára.

A családi teendők megszervezése ugyanis sokszor olyan, mint egy menedzseré, két műszakban helytállni pedig nem egyszerű feladat. Egy jó vezető tudni fogja ezt.