6 dolog, amivel garantáltan javíthatsz Linkedin-profilodon

shutterstock_347701145.jpg

A fejvadász szakértői segítségének egyik sarkalatos pontja a Linkedin-profil profi használata. Ebben a posztban összeszedtük, mi mindent érdemes megtenned, ha te is csúcsra szeretnéd a fejvadászok első számú online információs forrását. A Jobsgardentől ügyvezető-igazgatónkat, Gárdus Zsuzsát kérdezte 2017. októberi számában a magyar Cosmopolitan a fejvadászok figyelmének hatékony felkeltéséről.

1. Te a kulcsszavaid vagy

Ha finomhangolni szeretnéd a profilodat, akkor a szerint fogalmazd meg a szövegeidet, amilyen állásokra pályáznál. Ez részben triviális is, de minden, amihez jól értesz, legyen benne. És a túl tág értelmű megfogalmazásokat pedig jobb is, ha kerülöd: a fejvadászok nem tudnak mit kezdeni azzal, aki „motiváltként” vagy „széles tapasztalattal rendelkezőként” mutatja be magát

2. A szövegeid elmesélnek téged

Az előző pozícióidhoz is, és a jelenlegihez is írj részletesen a munkáidról, eredményeidről. Ezek alapján bontakozik majd ki az olvasó számára a karrieríved. A bemutatkozásodat se hagyd üresen: itt okosan és tömören szedd össze, mi a szakmai érdeklődésed, és hogy hol tartasz most. 

3. Vigyázat! A képed beszél helyetted

Sokan igazán minimális energiát fordítanak csak a profilképükre, ezért egy kis odaadással jó esélyed van kitűnni a fotód minőségével. A képen egy ápolt, mosolygó ember legyen a fókuszban, ne pedig egy értelmezhetetlen háttér vagy akár egy feltűnő színű kiegészítő, esetleg egy frizurának gondolt, három napja nem fésült gólyafészek.

4. Mire vagy képes?

A skilljeid összehangolása is tervezést igényel: ahogy haladsz előrefelé a karriered során, újra és újra át kell értékelned a megnevezett képességeidet. Például egy pályakezdőnél még elfogadható „tudás” az Angol, vagy Microsof Excel, egy régiómenedzsernél azonban ezeket már alapvetésnek vesszük, nem kell kiírni őket. A másik tipp pedig az, hogy ne vessz el minden apróságban, amivel már foglalkoztál: 4-5 olyan speciális skillt hagyj meg, ami jól leírja, hogy milyen értékteremtésre számíthatnak tőled a leendő munkaadók.

5. Így tálaljanak téged a többiek

Jól teszed, ha aktívan kérsz a főnökeidtől, munkatársaidtól ajánlást magadról. Akár vissza is nyúlhatsz az időben, és egy volt munkahelyedről is megkereshetsz valakit, akiről tudod, hogy meg volt elégedve a munkáddal. Mindig nagyon emberi, ha a profi – de valljuk be sok esetben lélektelen – Linkedin-profilodon megjelenik egy-egy emberi komment a munkádról.

6. Angolul szólaljon meg az a profil

A nemzetközi munkakörnyezet alapvető nyelve az angol, úgyhogy ha teheted, a szövegeidet és akár a kommentjeidet is angolul fogalmazd meg. A fejvadászok is nagyrészt olyan állásokra toboroznak, ahol az angol a munkanyelv. Ennek megfelelően azonban, ha nem vagy biztos a nyelvtudásodban, ellenőriztesd a jó angolos barátaiddal a profilodat, mert ugye a fagyi könnyen visszanyal, és hiába vagy egy profi a területeden, ha az angolod nemigen üti meg legalább a középszintű tudást!

shutterstock_520165246.jpg

 

Nektek ezeken kívül mi bizonyult még hasznosnak?