Hogyan legyél a munka hőse?

Mégpedig úgy, hogy közben ne utáljanak meg a kollégáid

shutterstock_121829164.jpg

Sokaknak nehezére esik az önmenedzsment. Az sem kizárt, hogy szerénységed (túlzott?) mértéke elnyomja benned annak az érzését, hogy érdemes lenne a munkád eredményeit büszkén tálalnod. Valamint az „ami jó, annak nem kell reklám” alapelv is visszatartó erő lehet sokaknál. Elismerjük, hogy vékony a határvonal aközött, hogy arcátlanul felnagyítod eredményeid és túlzottan fényezed magad, és aközött, hogy időről-időre tényszerűen, de büszkén tudatod a főnökeiddel, hogyan jól tolod a közös szekeret. Adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy szerintünk hogyan tudsz hiteles módon érvényesülni ezen a téren!

Válj stratégává

Egy jó terv mindig segít. Az kifejezetten jó, ha önszorgalomból akarsz bizonyítani, és nem azért, mert ez a munkahely (egyébként nem meglepő) elvárása. Ha világossá teszed önmagad számára, hogy miért is vagy éppen azon a munkahelyen ahol dolgozol, és emellett milyen szervezeten belüli vagy éppen másik munkahelyen elérhető karrierlehetőségek állnak rendelkezésedre, akkor mindebből alkoss egy stratégiát. Akár még egy SWOT analízist is készíthetsz! Bármi működhet, csak kezeld tudatosan. Ha elkészültél, akkor már meg is kell lennie azoknak a sarokpontoknak, amiket eredményként azonosítasz. Ezek motiválhatnak, és később – ha elérted őket – ezekre tudsz majd biztonsággal visszautalni, ha a helyzet úgy hozza. Ez persze nem azt jelenti, hogy kendőzetlenül a főnök és a munkatársak arcába tolod, hogy a feladatot kipipáltad, de azért szerénykednek sem kell!

Figyelj az időzítésre

Emlékszel még a mesére a pásztorról, aki farkast kiáltott? A történet tanulsága a munkahelyi viselkedésre is érvényes: ne koptasd el az igazán fontos eredményeidet azzal, hogy állandóan mindent sikerként mutatsz be. Ha egy-egy nagyobb lélegzetvételű projekt felénél írsz egy összegző emailt, amiben bemutatod, hogy honnan indult és hol tart az adott pillanatban a projekt, és hogy ez miért mérföldkő a cég életében, azzal hitelesen tudod átadni a jó fejleményeket. És még dicsekvésnek sem tűnik, hiszen te jó projektmenedzserként pusztán küldtél egy helyzetjelentést a feladatok állásáról.

Hagyd, hogy mások is csillogjanak

Legyünk őszinték: az esetek nagy többségében nem egyedül dolgozunk egy-egy feladaton vagy projekten, ezért nem csak a munkában, de a sikerben is a csapattal együtt illik osztozkodni. Nagyon jól erősíti a csapategységet, ha úgy emeled ki a sikereidet, hogy külön köszönetet nyilvánítasz a társaidnak, és ezzel elismered az ő munkájukat is. A csapatöröm pedig erősebb is tud lenni egy-egy egyéni teljesítmény ünnepénél. Ráadásul utálni sem fognak a többiek, ami egyáltalán nem hátrány a munkahelyi közegben.

Maradj hű önmagadhoz

A vetítést senki nem szereti, mert hamis. Az viszont, ha őszintén érdekel a munkád, és szeretnél benne bizonyítani, plusz még eredményesnek is érzed magad és ennek alkalom adtán – akár vicces formában – hangot adsz, az egyáltalán nem visszatetsző. Sok esetben sajnos nem áll összhangban az, amit valaki a főnökei felé próbál üzenni és az, amit a kollégái előtt mond. Ilyenkor nem is lehet csodálkozni, ha neheztelnek az illetőre. És még valami: merd felvállalni a törekvéseidet és céljaidat, ne szállj fel a munka miatt hőbörgők vonatára, inkább tedd a dolgod, majd zsebeld be az elismeréseket.  

 

 

Ti milyen jó példákat tudnátok megosztani az önmenedzsmentről?