Minden idők állásinterjú kérdései

mhhh.png

Nagyon készülsz a cég történetéből, elolvasol minden hírt és segítő szándékú blogposztot a témában, kipihenten és szépen felöltözve odaérsz, leülsz, majd az arcodba borítanak olyan kérdéseket, amelyekre álmodban sem számíthattál. Szeretjük az érdekes szituációkat és az okos beszélgetéseket, persze, de vajon milyen logika mentén segítenek a furcsábbnál furcsább kérdések az alkalmasságunkat bizonyítani? Lehet jobban jársz, ha itt csak hátradőlsz és élvezed a helyzetet. A következőkben kiválogattuk a Glassdoor toplistájából a szerintünk legérdekesebb, leginkább elgondolkodtató és legkevésbé sematikus interjúkérdéseket:

1. Hogyan írnád le a sárga színt valakinek, aki születésétől fogva vak?

Ezt a Spirit Airline interjúján kérdezték valakitől, és leginkább az érzékenységet, a megszokott keretekből kitörő gondolkodást lehet lenyomozni ezáltal az alanyon. A sárga színt (is) le lehetne írni például más érzékszervekre való hatással: egy meleg, puha érzetet adó szín. Persze sok sikert a narancssárgától való megkülönböztetéshez.

2. Amikor egy hot dog felrobban, milyen irányba szakad szét és miért?

 Ezt nyilván nem egy bölcsész végzettséget igénylő állásinterjún kérdezték, hanem egyenesen  a SpaceX privát űrutakat fejleszteni szándékozó futurista vállalatnál. A fizikai számításokat is tartalmazó válaszötleteket kommentben várjuk (aki már főzött virslit, előnyben lehet!).

 3. Mi ellen küzdenél szívesebben: 1 ló méretű kacsa vagy 100 kacsa méretű ló ellen?

Hát nem figyelmes? Ha ettől valakinek nem lesz jókedve, az már tényleg nagyon stresszelhet az interjú közben. Döntsetek kedvetek szerint, a lényeg úgyis a magyarázat. Mindezt a Whole Foods Market nevű cégnél kérdezték egy jelentkezőtől.

4. Mit tennél, ha találnál egy pingvint a fagyasztóban?

rsz_puzzled.jpg

A Trader’s Joe-nál biztos feldobja a napot, ha új interjúalany jön, mert úgy látszik, ők is szeretik hozni a nem mindennapi formát az ilyen kérdésekkel. Nos, az erkölcsi határok adottak a válaszadásnál, de vajon milyen kivitelezést tudsz elképzelni, illetve már az is érdekes, ki hogyan határozza meg ilyen esetben az elérendő célt. Mi visszakérdeznénk, hogy élő állatról van-e szó, vagy…

5. Van úgy, hogy műanyag zacskónak érzed magad?

Hm, mire gondolhatott a költő? Lehet számítani az érzelmi stabilitást feltérképező kérdésekre, de ez talán az egyik kevésbé kreatív ezek közülük. A Canada’s Wonderland nevű munkahelyen tették fel a kérdést. 

6. Milyen szupererőt szeretnél magadnak?

A Topshop nevű ruhamárka interjúján biztos szeretik, ha tudnak álmodozni az emberek, ez is egy vágyakat feltérképező kérdés, amit lehet szeretni.

7. Te miért leszel híres?

Meglepő módon nem egy reality show szereplőválogatáson, hanem az EY adótanácsadó cégnél tették fel ezt a kérdést. A megfogalmazás magában foglalja, hogy valami pozitív cselekedetre számítanak, de mindig ér kicselezni a kérdezőt.

8. Mit tanultál a múlt héten?

Egy német trivago pozícióhoz voltak kíváncsiak az önreflexiót és önmenedzselési képességet lenyomozó válaszra. Ameddig nem tudatosítod a hasonló kérdéseket, nehéz visszaemlékezni és közben még hasznos választ is adni, de ez a fajta kérdésséma gyorsan tanulható.

9. Ha pizzafutár lennél, hogyan tudnád hasznosítani az ollót?

Bingó! Az Apple állásinterjúján kapsz egy ismeretlen szituációt és egy elsőre oda nem passzoló eszközt, valamint azt, hogy mindezt logikusan rendszerezd magadban, és még oldd is meg. De mi a megoldandó feladat? Mire képes az olló? A kettő hogyan jön össze? Ehhez szintén gyorsnak kell lenni és találékonynak.

10. Mennyire vagy őszinte?

rsz_ferfi.jpg

A meta-faktor elég magas ebben a kérdésben. Az ilyen, intimebb hangvételű kérdésekkel csak óvatosan, de azért lehet rájuk számítani és a nehéz az bennük, hogy ezt még magadnak is sokszor nehéz megválaszolni. Ti hogyan oldanátok meg?