Y generáció az állásbörzén

Hogyan is legyen egy önéletrajz színes, tartalmas, lényegre törő, ugyanakkor informatív? A Jobsgarden ebben segített az érdeklődőknek a HVG Állásbörzén. Nem meglepetés, hogy az Y generáció képviseltette magát legnagyobb százalékban a rendezvényen, mi pedig annak szerettünk volna utánajárni, hogy nekik mik az igényeik, az elvárásaik a munkaerőpiacon, mi hozzá őket lázba egy váltás során, és milyen pozíciókat kerestek az állásbörzén.

Tudatosság

A legfontosabb jelző, amivel ezt a korosztályt - álláskeresési attitűd szempontjából - lehet jellemezni, az a tudatosság! 20-22 éves fiatalok, akik közül többen még csak most kezdték meg felsőfokú, vagy OKJ-s tanulmányaikat, vagy akár már elsőéves egyetemistaként is ott vannak egy ilyen rendezvényen. Ez mindenképp elismerésre méltó, ők azonban nem állnak meg itt. Gyakornoki pozíciókat, szakmai gyakorlatot keresnek a nyárra, de akadt köztük olyan is, aki komplett referencia projekttel a laptopján érkezett, hogy bemutathassa tudását a HR-eseknek, szakmai vezetőknek. Beleadnak apait, anyait! Az Y generációsok között egyáltalán nem ritka ez a fajta hozzáállás: elbeszéléseik alapján legtöbbjük már az egyetemi éveket megelőzően is dolgozott kisebb projekteken. Ilyen például a honlapkészítés, az alkalmazások fejlesztése, programok írása, amelyek szinte minden megkérdezett - köztük az alábbi két úriember - szájából is elhangzottak. 

#jobsgarden allaskeresesi tippek a @jobsgarden

Raymii (@kun_raymond) által megosztott bejegyzés,

 Informatika a köbön

Az állásbörzén a fiatalok többsége kék mappával a hóna alatt rótta a köröket a standok között, így már messziről kiszúrhattuk, hogy IT-sal lesz dolgunk. Nem meglepő, hiszen a kiállítók zöme is az IT területre keresett szakmai tapasztalattal rendelkezőket. Találkozhatunk még mérnökökkel is és pénzügyesekkel is, de ők azért jóval kevesebben voltak. Az is kiderült, hogy az informatikai diploma már nem igazán érték a fiatalok körében, mert többen is azt állították, hogy „ők bizony nem mennek egyetemre, mert az csak időrablás, papírra semmi szükség, csak tapasztalatra”.

Vélemények

Arról is érdeklődtünk, hogy mennyire alakult a várakozásaiknak megfelelően a HVG Állásbörze? A megkérdezettek szerették a rendezvényt, mert szerintük mindenki nagyon kedves és felkészült volt, nem csak HR-esekkel, de szakmai vezetőkkel is érdemben tudtak beszélgetni, ami kifejezetten fontos volt nekik.  Volt aki arról számolt be, hogy akadtak olyan rámenős HR-esek is, akik már akár a következő hétre munkaszerződést ajánlottak - nem meglepő módon -, egy informatikusnak.

Preferenciák

Boldogan tapasztaltuk, hogy az Y generációs álláskeresők szemében nagyon fontos a személyes kapcsolat a munkakeresésben, ezért is jöttek el az eseményre. Hoztak CV-t és már jó előre tájékozódtak a lehetőségeiket illetően. Gondolkodásuk és motivációjuk teljesen eltérő az álláskeresést illetően a 30 felettiekhez képest. Kis közvélemény-kutatásunk szerint az ő preferenciáik a magas fizetés, a rugalmas munkaidő, a home office lehetősége, a csapatmunka, és munka utáni rekreáció a csapattal! Hajrá ipszilonosok!