Öltözködési szabályok a munkahelyeken. Vannak még ilyenek?

Végre tényleg itt a tavasz! A felpezsdülés kevesebb ruhát, nyitottabb cipőket jelent a munkahelyeken is. De mit enged meg a munkahelyi dress code? Mennyire eltérőek az egyes területeken és munkakörökben? Erre keressük a választ a Jobsgarden tanácsadóival! 

Nálunk a Jobsgardennél – tevékenységünknél fogva – nagyon sok a fiatal, Y generációs, huszonéves kolléga, amit az öltözködési szabályzatunkban is figyelembe vettünk. Ezért vezettük be nem is olyan régen a tornacipő napot és jeans day-t! Azok a kollégák, akik irodai környezetben dolgoznak, de nem találkoznak pályázókkal vagy ügyfelekkel, sokkal lazább stílust is megengedhetnek magunknak. Elvárás ugyan a csinos, igényes megjelenés, de ezen belül szabad a pálya!dresscodex1.jpg

Rengeteg céggel állunk kapcsolatban, és azt tapasztaljuk, hogy szinte mindenhol mások az elvárások az öltözködésben. Dolgozunk ügyfélszolgálati területtel, informatikusokkal, mérnökökkel, pénzügyi szakemberekkel, felsővezetőkkel, startupokkal: van ahol elég konzervatív a dress code, máshol viszont abszolút megengedő. Nézzünk néhány konkrét példát!

A szolgáltató központokban (SSC) már nem igazán jellemző a dress code, nagyrészt mindenki abban mehet dolgozni, amiben jól érzi magát. Talán a rövidnadrág a választóvonal: ezt - főleg a multinacionális vállalatoknál - visszautasítják. A Jobsgarden egyik tanácsadója, Erna azonban kiemeli, hogy volt már olyan ügyfél meetingen, ahol a vezető tornacipőben és halásznadrágban fogadta. Igen, jól gondolod, ez egy startupnál történt. „Náluk sokkal több dolog fér bele az üzleti életbe, nemcsak a térdnadrág és a tornacipő, de akár a bisztróban interjúztatás is”- tette hozzá.

Mérnökökkel foglalkozó tanácsadónk, Daniella szerint tévesen tartja magát az a nézet, hogy a rövid ujjú ing kevesebb tiszteletet sugároz. A 40 fokos kánikulában hosszú ujjú ingben izzadságtól szenvedő kolléga sokkal zavaróbb, mintha egy rövidujj ingben jelenik meg valaki. Véleménye szerint ezt ma már csak az idősebb generációk érzik problémának. „A változás érezhető: ahogy az Y generációsok egyre többen vannak a munkaerőpiacon, a konvenciók is egyre jobban kezdenek eltűnni. 5 éven belül pedig még jobban eltolódik majd ez a folyamat és további lazulás várható!” – vélekedett.

A Jobsgarden egy másik tanácsadója, Nikolett az IT területen szerzett tapasztalatairól beszélt: „az informatikusoknál nagyon nagy a szórás, az öltönyös díszzsebkendős úrtól kezdve a mackóban érkező, kapucnis pulcsi fiatalig mindennel találkozunk.” Céglátogatásai során találkozott például kertben dolgozó programozókkal, akik nyáron strandpapucsot viseltek. „Náluk ez teljesen megszokott és ezért még a munkáltató sem szól, mert számára ennek nincs jelentősége, nem akarja korlátozni az egyéniségüket”- fogalmazott.dresscodex.jpg

A nagy öltözködési szabadság egyelőre nem érte el a bankokat és a biztosítókat – állítja Erna. „A legtöbb helyen a hosszú ujjú ing, de minimum a galléros póló kötelező, a cipő minden esetben zárt, még nyáron is. A szoknya hossza térd fölött 10 centiméternél rövidebb nem lehet. Semmi mélyebb dekoltázs, a hölgyeknél a zárt felső is elvárás. Férfiaknál ma már könnyebbség, hogy a nyakkendő nem feltétlenül követelmény” – sorolta.

Ha új munkahelyed van és tanácstalan vagy abban, hogy mi illik vagy mi nem, akkor érdeklődj előzetesen a HR-en, van-e öltözködési szabályzat vagy ha nincs, akkor mik a szokások! Nem ciki, tedd meg nyugodtan!