4+1 indok, amiért megéri diákként dolgozni

Egyre több olyan álláshirdetéssel találkozunk, ahol gyakornoki pozíciókba keresnek diák munkavállalókat. Az utóbbi időben a munkaerőpiac is nyitottabb a diák munkavállalókra, így már nem kell a mezőgazdaság, és a gyorséttermek által kínált pozíciókra szorítkozni.

Kilenc évvel ezelőtt, 16 évesen első nyári munkám a helyi „vizeseknél” vállaltam, mint vízóraleolvasó, majd ezt követte a szezonális meggyszedés. 18 évesen már fehér-galléros munkákkal próbálkoztam, így megismertem a call centerek világát és emellett megéltem a ruhaboltok folyton hajtogatós hétköznapjait is. Egyetemi éveim második felében döntöttem el, hogy ideje lenne valamit a még meg nem szerzett „szakmámban” vállalni, így kerültem gyakornokként a Jobsgarden-hez HR területre. Diákmunkáim evolúciós fejlődésén keresztül megértettem, miért olyan fontos időben elkezdeni suli mellett dolgozni. 4+1 érvet gyűjtöttünk össze hasonló tapasztalatokkal rendelkező gyakornok kollégámmal, Alizzal.

1. LESZ PÉNZ

Végre magadnak oszthatod be a fizetésed, és nem kell folyton anyánál kuncsorogni egy új felső vásárlásánál. Ez az első lépés a felnőtté válás göröngyös útján saját pénztárcádat szorongatva. Még ma is emlékszem, amikor megérkezett első fizetésem az addig üres bankszámlámra. 

via GIPHY

2. LESZ TAPASZTALAT

Megtanulod a napi rutint, ami a korai ébresztővel kezdődik (és korai lefekvéssel), a szundi pedig nem opció. A munkára való szocializálódás így nem élesben, a diploma után kezdődik el, hanem már előtte van lehetőséged belátni a kulisszák mögé. Az egyetem alatt évek óta ismételgetett „legyen tapasztalatod” kijelentésre már meg sem rezzensz. Neked garantáltan teljesülni fog a 20 éves munkavállaló 40 év tapasztalattal mondás.

via GIPHY

3. NEM TUDNAK ÁTVERNI

Pár év gyakornoki tapasztalattal már tudod mennyit érsz a munkaerő-piacon, ismered az elvárásaidat és kialakul benned egy komplex kép arról, hogy mi vesz körül téged valójában. Nem fenyeget az a veszély, hogy elvállalsz egy olyan munkát, ami eleinte hiper-szupernek tűnik, heti 60 órában nettó 120 ezer forintos fizetésért.

via GIPHY 

4. KOMOLYAN VESZNEK

Frissdiplomásként 1-2 év releváns gyakornoki tapasztalattal már nem juniornak számítasz a pályán. Ez olyan magabiztosságot ad az állásinterjúkon, hogy te is kompetens személynek számítasz az interjúztató szemében.

via GIPHY 

+1 KAPCSOLATOK

A gyakornokként kialakított kapcsolatok legalább annyit érnek mint a pénz, csak ezek hosszútávon térülnek meg. Nem csak szakmai oldalon leszel megtámogatva egy-egy ajánlással, hanem életre szóló barátságokat is köthetsz.

via GIPHY

 

Aliz és Dorka ajánlásával: Dolgozz, Diák!