Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal hozzák háziállataikat. Eddig azonban mindig más divíziókban ülő kollégák mellett láthattam békésen pihenő kutyusokat. Az elmúlt időszakban azonban változott a helyzet, mivel az egyik kolléganőm szert tett egy kis francia bulldogra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ma elfoglaltam az engem megilleto helyet � #likeaboss #frenchielove #doglife #franciabulldog #doglove #cutedog

B Ü F I | The Frenchie (@bufithefrenchie) által megosztott bejegyzés,

Új munkatársam: Büfi!

Azt számtalan kutatás bizonyítja, hogy az állatok közelsége pozitív hatással van az emberre. Ezeket a kutatásokat el is kezdtem feldolgozni, de hamar rájöttem, hogy a hajnövesztő hatáson kívül mindent – is! – előidézhet egy állat közelsége. Azonban a legtöbb ilyen jellegű tanulmány megemlíti, hogy egy állat jelenléte csökkenti a stresszt és hosszútávon immunerősítő hatással is számolhatnak a gazdik.

Azonban ha túl tudunk lendülni a cukiság faktoron, van néhány kérdés, amit felvet ez a helyzet:

1. Mennyi figyelmet vesz el egy kiskutya/macska/hörcsög/krokodil/velociraptor stb. a dolgozó gazdájától vagy esetleg más dolgozóktól?

2. Nem-e tesz kárt valamilyen irodai eszközben?

3. Mit tegyünk, ha esetleg valamelyik kolléga allergiás rá?

Az élet persze gyorsan megválaszolta, minden kérdésemet…

A gyakorlat azt mutatja, hogy van azért annyi plusz energia minden dolgozóban, hogy napi 15-20 perc kutyasimogatás még belefér teljesítményromlás nélkül.

116628542_600829717240225_7494890949544007872_n.jpg

Az irodai eszközökben keletkezett kár esetében különböző kábelek megcsócsálása esetlegesen az irodai szőnyegen – paranormális jelenségként – megjelenő vizeletkörök a legáltalánosabbak. Jelentem csapataink folyamatosan szemmel tartják a kábel rengeteget és a rejtélyes foltok a szőnyegen is némi fertőtlenítés és nedvszívó kendőzés után eukomfort szintet érnek el.

Az allergia kérdésköre véleményem szerint a legkevésbé rugalmas történet. Maga a kutyabarát iroda létezésének az oka sem más mint, hogy az irodában ülő kollégák valamivel komfortosabban érezzék magukat. Azonban ha ez bármelyik kollégára negatív hatással van – pláne, ha az egészségére van negatív hatással – akkor sajnos itt a „mindenki egyért” elvnek kell érvényesülnie.

Konklúzió

Az irodában alvó/pihenő/szaladgáló állatok sokkal több pozitív hatást fejtenek ki mint gondolnánk. A munkában nem zavarnak annyira, hogy ne tudnánk egy megfelelő time management segítségével egyensúlyban tartani a munkavégzésünket. Azt se felejtsük el, hogy kedvenceink napi szinten tizenpár órákat alszanak, ami alatt pláne nem jelentenek veszélyt a teljesítményünkre. Az irodai eszközök és a tisztaság védelme pedig a dolgozók összefogásával minimális erőfeszítéssel megvalósítható.

Büfi kalandjait pedig követhetitek az instagramon is: https://www.instagram.com/bufithefrenchie/

Farkas Viktor, researcher - Jobsgarden