A versenyképes pályakezdő mérnök 5 legfontosabb ismérve

Ismert, hogy a pályakezdő villamos- és gépészmérnöki végzettséggel rendelkező fiatalok iránt kimagasló érdeklődés a magyar munkaerőpiacon, önmagában ez a végzettség azonban nem garancia a gyors és tartós elhelyezkedéshez. A cégek köztük a legjobbakat keresik és akár egy-két héten belül komoly szakmai és egyéb fejlődési lehetőségekkel járó pozíciót kínálhatnak az ilyen fiataloknak.

Milyen „skill setre” van szüksége a műszaki pozícióra pályázónak hazánk leghaladóbb műszaki fejlesztéseit és gyártói potenciálját képviselő cégeinél? Ezt a kérdéskört járjuk körbe cikkünkben tapasztalataink alapján

Ezen munkáltatók által mérnöki területen leginkább elismert és a pályázatok vizsgálata során értékelt intézmények és szakok felmérésünk szerint:

1. Hol tanuljunk?

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnök és Informatikai valamint Gépészmérnök, illetve Közlekedésmérnöki és Járműmérnök kar
  • Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnök valamint Kandó Kálmán Villamosmérnök Kar
  • Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudomány valamint Gépészmérnök és Informatikai Kar
  • Szent István Egyetem Gépészmérnök Kar  diploma.jpg

Természetesen más kiváló műszaki képző intézményeinkből is érkezhet a legjobb jelölt és regionális szempontok is szerepet játszhatnak, illetve a fent említettekből is kikerülhet olyan pályázó, aki nem megfelelő, ha ez más fontos kritériumokkal nem találkozik.

 2. Nyelvtudás

A sikeres elhelyezkedéshez a kezdő mérnököknél is nélkülözhetetlen a megfelelő angol nyelvtudás. A Magyarországon jelen lévő multinacionális cégek esetében gyakran a belső kommunikáció nyelve is az angol, a csapat összetétele is nemzetközi, mérnöki projektek esetén pedig a kapcsolattartás is angolul folyik.

  • nem a nyelvvizsga bizonyítvány meglétét hangsúlyozzuk (az a diploma feltétele), hanem az interjún azonnal bemutatható nyelvi készségeket, itt a cégek minimum kommunikációképes szintet várnak (erős középfokú nyelvtudás).
  • nem érdemes megelégedni az egyetemen nyújtott nyelvtanulási lehetőséggel, azt már a tanulmányok alatt érdemes továbbfejleszteni tanfolyamon, szakmai gyakorlat során, vagy egyéb módon.
  • a nyelvtani pontosság helyett a folyamatos beszéd és a megfelelő szókincs kell, érdemes a tanulmányokhoz és szakmai gyakorlathoz, tapasztalathoz kötődő speciális kifejezésekből bővíteni ezt, hogy ne érhessen meglepetésként egy-egy szakmai kérdés egy angol nyelvű interjún
  • a gyártó és fejlesztő szektorban nagyon gyakori a német tulajdonosi kör, ezért az elhelyezkedési esélyeket nagyban növelheti a német nyelv elsajátítása az angol mellett, illetve van, ahol a munka nyelveként csak a német a használatos. További előny az egyéb európai nyelvek ismerete.

konyvek.jpg

    Persze fontos megjegyezni, hogy a kitűnő nyelvtudás sem garantálja önmagában a sikeres pályázást, ellensúlyozza például a szakmai hiányosságokat.

    3. Felmutatható szakmai tapasztalat, gyakorlat

    A sikeres mérnöki pályázat elengedhetetlen része a szakmai tapasztalat megléte már az egyetemi évek alatt, a szakmai irányultság és ambíció záloga. A szakmai gyakorlat tudatos megválasztásán túl ez akár hosszabb távú munkatapasztalat igényét is jelenti a cégek részéről a tanulmányok mellett.

    Prioritások:

    • a tapasztalat számottevő legyen, illetve az adott szakmai területhez kapcsolódjon, tényleges szakmai tevékenységet takarjon
    • kooperatív képzésben való részvétel, ahol a hallgató a képzést támogató cégnél szakmai gyakorlatot, valamint az egyetemen speciális elméleti ismereteket szerez és elkészíti a szakdolgozatát a cég és az egyetem szakembereinek irányításával
    • a cégek által meghirdetett gyakornoki programok, vezetői utánpótlás/rotációs programok, diákként vagy gyakornokként részmunkaidőben vagy a tanulmányok vége felé akár teljes munkaidőben szerzett munkatapasztalat
    • a megválasztott cégek tekintetében nagy értékkel bír az elhelyezkedésnél: nagyobb multinacionális vállalatok, gyártó cégek, valamint kutató-fejlesztő központok, ahol innovatív technológiák, vagy fejlesztések vannak. Az automotive különösen prosperáló területnek számít.
    • nem hátrány, sőt előnyös lehet, ha a jelölt tanulmányai alatt, azt esetleg rövidebb ideig megszakítva külföldön vállalt munkát neves cégnél a szakterületén.

    emberek.jpg

      Érdemes tehát már a kötelező gyakorlat előtt körbenézni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a vállalatoknál.

    A cikk második része itt.