Hogyan készüljünk fel az állásinterjúra?

Fejvadászként rendszeresen találkozunk olyan jelöltekkel, akik habár szakmailag felkészültnek bizonyulnak, mégsem tudják eladni magukat a munkaerőpiacon. Joggal gondolhatnánk, hogy egy szakemberrel szemben nem ez a legfőbb elvárás, a kiválasztási folyamatban mégis fontos szerepet játszanak az úgynevezett „soft skillek”.

allasinterju.jpg

A leggyakoribb hiba az állásinterjún, hogy a jelöltek felkészületlenül érkeznek. Senki ne gondolja, hogy a NASA-nak toborzunk asztronautákat, itt pusztán csak arról van szó, hogy a jelöltek szakmai felkészültsége mellett figyelembe vesszük a motivációját, a kommunikációs készségét és az összeszedettségét. Íme néhány ötlet, hogyan győzzük meg az interjúztatót, hogy mi vagyunk a legjobbak:

Készítsünk egy jól strukturált, lényegre törő CV-t:

  • személyes adatok: sokszor láttunk már elérhetőség nélküli önéletrajzot, mondjuk az biztos, hogy nem csörgött naphosszat az illető telefonja a fejvadászok hívásaitól, de nem érdemes ebbe a hibába esni.
  • jelenlegi és korábbi munkahelyek: ennél a résznél érdemes megemlíteni néhány mondatban (akár pontokba szedve) az adott pozícióhoz tartozó felelősségi köröket/használt technológiát
  • tanulmányok: ha már rendelkezünk munkatapasztalattal, ezt a részt felsorolás szerűen elég megemlíteni
  • készségek/kompetenciák: technológiák felsorolása (fontos!), nyelvtudás, jogosítvány

Legyünk tisztában azzal, hogy mi szerepel a saját önéletrajzunkban
Ne kerüljünk abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a HR-es kinyomtatott CV-jéről kelljen puskáznunk! Nézzünk utána a fontos információknak: mikortól meddig dolgoztunk az adott munkahelyen, mennyi a felmondási időnk, minden juttatást beleszámolva hogyan alakul a bérigényünk a jelenlegi fizetésünkhöz képest.

allasinterju-jobsgarden_1.jpg

Az interjú előtt strukturáltan építsük fel mondanivalónkat
Szedjük össze a rendszeresen visszatérő (napi szintű) feladatainkat, a projekteket, amikben részt vettünk és azokat az eszközöket/technológiákat, melyeket a munkánk során használunk, mindezt logikusan felépítve, strukturáltan kifejtve. (Interjúztam olyan fejlesztőt, aki arra a kérdésre, hogy mit csinál a jelenlegi munkahelyén egyszavas választ adott: „kódolok”).
Nemcsak az a fontos, hogy mit csináltunk, hanem meg kell győznünk az interjúztatót arról, hogy a meghirdetett pozícióban is helyt tudnánk állni. Így érdemes elolvasni az adott pozíció leírását és a mondanivalónkat e köré csoportosítani.
Ha a pozíció valamilyen nyelvtudást is igényel, szükség esetén gyakoroljunk előző nap.

Az interjún jelenjünk meg elegánsan, tegyünk jó első benyomást
Nem minden helyen ragaszkodnak az öltöny nyakkendőhöz, de a Darth Vader-es pólót és a mackónadrágot érdemes a vasárnapi sétára tartogatni. Egy elegáns nadrággal és egy inggel nem lehet mellényúlni. A megjelenésen túl fontosak az első benyomások is: amikor az interjúztató megérkezik, álljunk fel, mutatkozzunk be érthetően, teremtsünk szemkontaktust, mosolyogjunk.

allasinterju-jobsgarden-1.jpg

Mondjunk igazat
Könnyen túlzásokba tud esni az ember, de nem érdemes, mert a kiválasztási folyamat valamelyik szakaszában kiderül az igazság akár egy teszt, akár egy szituációs feladat által. Ne hozzuk magunkat kellemetlen helyzetbe, mutassunk reális képet önmagunkról. Ha valamivel nem foglalkoztunk még, mondjuk meg őszintén, illetve azt is, ha valamivel nem kívánunk foglalkozni a későbbiekben sem. Közös érdekünk, hogy minden szempontból megfelelő pozíciót találjunk. 

Legyünk tisztában az elvárásainkkal, terveinkkel
Gondoljuk végig, hogy mit keresünk egy új pozícióban, miben fejlesztenénk magunkat tovább, milyen munkahelyen dolgoznánk szívesen, milyen tréningeken vennénk részt.  

allasinterju-jobsgarden-2.jpg

Merjünk kérdezni
A fejvadász jó esetben tisztában van az ügyfélspecifikumokkal, ha valamit nem tud, utánajár. Mi azért is vagyunk, hogy támogassuk a jelöltet a döntéshozatalban, aminek alapvető feltétele, hogy minden információ birtokában legyen. Ha valami nem világos, bátran kérdezzünk!  

Legyünk együttműködőek az interjú után is
Érdemes elmenteni a tanácsadó/recruiter számát, hogy lássuk, amikor keres. Amikor pedig ez megtörténik, lépjünk vele kapcsolatba (persze érthető, ha valaki nem tudja a munkahelyén felvenni a telefont), mert valószínű fontos ügy miatt keresi (visszajelzés/interjú időpont kérés/pályázathoz szükséges egyéb információ). Ha az együttműködés hatékony és jó benyomást keltettünk magunkról, higgyük el, elsőként értesülünk az újonnan nyíló pozíciókról (és ezáltal a piaci helyzetről). A fejvadásszal jó jóban lenni.

 A listát természetesen lehetne tovább folytatni, de bízom abban, hogy ezek alapján mindenki el tud indulni - akár a pályakezdők, akár azok a szakemberek, akik nem mozognak komfortosan egy interjúhelyzetben.

KARRIER TANÁCSADÁS